Kicsoda valójában Soros és mit akar?

Hogy nem ő lett az első és a második címlapunk, még 2013-ban, amikor indultunk, az érthető.  A magyar Forbes mégis induljon magyarországi arcokkal. De a harmadik, már simám lehetett volna, […]

Bővebben

Tudjuk, hogy nem fogunk kijönni a nyugdíjból, de az államtól várjuk a megoldást, nem teszünk félre

Soha ilyen sokan nem várták az államtól a nyugdíjhelyzet megoldását az OTP Öngondoskodási Indexe szerint. Ennek ellenére a megkérdezettek alig több mint ötöde gondolja úgy, hogy a majdani állami nyugdíj elég lesz az időskori megélhetés biztosítására. Sokan ennek tudatában sem tesznek félre. 

Zömében (65%) kiszámíthatatlannak tartják pénzügyi jövőjüket a magyarok, de továbbra sem az öngondoskodásban látják a megoldást – írja az OTP közleményében. Az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb adatai szerint nem szívesen vállalunk anyagi felelősséget saját jövőnkért, főleg, ha a távolinak tűnő nyugdíjas évekről van szó.

A 12. alkalommal elkészített OTP Öngondoskodási Index fennállása óta rekord arányban, 77 százalékban vélekednek úgy a magyarok, hogy a tisztességes időskor biztosítása az állam feladata. Sokkal kevesebben, mindössze 20 százalék gondolja azt, hogy a kényelmes és biztonságos nyugdíjas évek megalapozása saját felelősségük lenne. Ez már csak azért is ellentmondásos, mert az állami nyugdíj összegét a megkérdezettek háromnegyede nem tartja elegendőnek a megélhetéshez.

Tízből négyen inkább párnacihában szeretik tartani a pénzüket,

pedig az OTP szerint vannak olyan megtakarítási lehetőségek, ahol szükség esetén a félretett pénz bármikor hozzáférhető, ráadásul a hosszú távú nyugdíj célú takarékoskodást százezres nagyságrendű kedvezményekkel támogatja az állam is.

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő