Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: 贝莉儿 NG // Unsplash

Egyetlen ábrán mutatjuk, ahogy bezuhantak, aztán kilőttek a lakásárak a világválság után

Nagyot fordult az ingatlanpiac 2013-ban: az adásvételek száma idén még nem érte el, de a lakásárak már rég túlszárnyalták a válság előtti csúcsot.

A Duna House a szerkesztőségünknek eljuttatott elemzésében azt nézte meg, hogy a gazdasági világválság 2008-as kirobbanása óta hogyan alakult a magyar lakóingatlan-piac elmúlt tíz éve.

A válságot megelőző években volt a lakáspiac a csúcson, 2006-ban és 2007-ben évente még 200 ezer körüli adásvételt bonyolítottak le. Ebből a túlfűtött állapotból 2008-ra már visszaesett közel 150 ezerre, majd amikor már javában tombolt Magyarországon is a krízis, bezuhant a 100 ezer alatti tartományba, és ott is maradt 5 éven keresztül.

Ezzel párhuzamosan a lakásárak is lejtmenetbe váltottak, 2008 és 2013 között nagyjából harmadával lettek olcsóbbak a lakások.

A trendforduló 2014-ben következett: az előző évi mélypontról mind a tranzakciók száma, mind az árak meredek emelkedésnek indultak. A tranzakciók számát tekintve 2018-ra valamelyest megnyugodni látszik a piac, az első két negyedév alapján 150 ezer adásvétel környékén stabilizálódni látszik, ami elmarad a válság előtti csúcstól.

A magyar lakásárak és az ingatlanpiac alakulása. Forrás: Duna House

Az átlagos lakásárak inflációval korrigálva azonban a tavalyi évben elérték a válságot megelőző időszak árszínvonalát, azóta is töretlenül emelkednek.

És addig nem is várható nagy változás ebben a trendben, amíg továbbra is ilyen ütemben nőnek a bérek, valamint alacsonyan tartják a jegybanki alapkamatot.

A jelenlegi ingatlanpiaci boomot az újépítésű lakások megjelenése, a stabil és kiegyensúlyozott hitelpiaci növekedés egyaránt kiszolgálja. A gazdasági fundamentumok vizsgálata alapján ez a növekedés még kitart a következő években.”

– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Hiába a lakásépítési láz, még sincs elég lakás

Borítókép: 贝莉儿 NG // Unsplash

Oszd meg!