Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Anthony Esau // Unsplash

Hiába a lakásépítési láz, még sincs elég lakás

Lelkes a magyar, ha lakásépítésről van szó, évek óta nő az átadott új lakások száma. Azonban minden viszonyítás kérdése: ez a mennyiség az évtizedes távlatban még mindig kevésnek számít.

2013 és 2017 között 48 ezer lakás készült el, ami a 2008 és 2012 között mennyiségnek kevesebb, mint a fele. Bár vásárlók lennének, de bizonyos térségekben nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Öt év alatt 10 új lakásból 6 Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében épült, ami azt jelenti, hogy ez a három régió adta az új lakások 60 százalékát, az ország többi része a maradék 40 százalékon osztozott.

Az ingatlan.com elemzése szerint az új lakások ára emelkedést mutatnak, ami a kiegyensúlyozatlan piaci tényezőkkel, valamint az építési költségek növekedésével magyarázható. 2017-ben a magánszemélyek egy új lakás négyzetméterét áfa nélkül átlagosan 228 ezer forintból tudta megépíteni a hivatalos KSH-adatok szerint, ami 7 százalékos drágulást jelent 2016-hoz képest.

A vállalkozások 2017-ben egy négyzetmétert nettó 233 ezer forintból tudtak kihozni, ez 3,5 százalékos költségemelkedésnek felel meg.

2018 első negyedévében pedig további 4,1 százalékkal drágult a lakásépítés éves összevetésben, ami országos átlagban majdnem 250 ezer forintos költséget eredményezett áfa nélkül.

Ennek ellenére továbbra is jó üzletnek tűnik a lakásépítés, mert a bruttó kínálati árak ennek többszörösét teszik ki a nagyvárosokban. Miskolcon jelenleg bruttó 290 ezer, Budapesten pedig bruttó 753 ezer forint egy új lakás átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. Igaz, ezek már tartalmazzák a telek költségét, az áfa összegét, valamint az építtetők és kivitelezők hasznát is.

A jelenlegi kedvezményes 5 százalékos áfaszabályozást érintő bizonytalanság miatt, most a beruházók számára a legfontosabb, hogy a jelenleg is zajló építkezéseket idő előtt befejezzék.

Ha ez időszak lezárul, további beruházások indulhatnak, várhatóan a kivitelezői árak racionalizálódnak és a kereslethez is jobban illeszkedő piaci helyzet alakulhat ki.

Emiatt 2020-ban várhatóan kevesebb új lakást adnak át mint 2019-ben, de a legnépszerűbb régiókban 2021-től ismét növekvő pályára kerülhetnek a lakásépítések.

Oszd meg!