Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Doktor Wall Street, a vírustagadó döntött: nincs para

Két hatalmas pofont kapott a Wall Street az elmúlt 10 napban, de egy kis szédelgés után pont ugyanúgy rázta meg magát, mint szinte bármikor az elmúlt 12 évben. Legalábbis első pillantásra. Ha jobban megnézzük, már nem annyira egyértelmű, hogy vírus- és lezárásmentes szép jövőt jósolnak-e az árfolyamok.

A most hétfői kereskedési nap azért volt nagyon izgalmas, mert a hétvégén érkező adatok és nyilatkozatok nem sok támpontot adtak azzal kapcsolatban, hogy mennyire majrézzunk az omikron miatt. Az első pofont bő egy héttel korábban kapta a piac, amikor az első hírek megérkeztek az új, a korábbiaknál gyorsabban terjedő koronavírus-variánsról. Azóta mindenki minden hírben azzal kapcsolatosan keresi a kapaszkodót, hogy valóban enyhébb lefolyású betegséget okoz-e az omikron a deltánál, illetve áttöri-e a ma használt oltások által épített védelmi vonalat.

Magyar teszt mutatja ki szupergyorsan az új variánst

Erről lényegében semmivel sem tudunk többet, mint egy hete, a virológusok kifejezetten óvnak attól, hogy a korai adatokból bárki komoly következtetéseket vonjon le. A tőzsdén azonban az nyer, aki a leghamarabb tesz a jó trendre és a piac úgy döntött, hogy nem kell ide az óvatoskodás. Ha Dél-Afrikában a kórházakban azt látják az orvosok, hogy hiába a hipergyors felfutás az esetszámokban, a delta mintha nagyobb terhelést okozott volna, ebből kell kiindulni. Hétfő reggel még csapkodással indult a kereskedés, de fontos hír hiányában is ritkán látható stabil emelkedés jellemezte a napot.

Mivel a vírus által leginkább megütött szektorok szárnyaltak, a vakcinagyártók pedig zuhanórepülésbe kezdtek, az üzenet egyértelmű volt. Doktor Wall Street döntött: nincs vírus, nincs para.

Kedden aztán ugyanez folytatódott.

Ezzel a piac egy laza „ésaztánnal” túllendült a másik nagy mafláson is. Ezt Powell Fed-elnök vitte be azzal, hogy – zsebében a papírral, hogy Joe Biden bizalmat szavaz neki a második ciklusára – múlt csütörtökön kiiktatta az infláció mellől az átmeneti jelzőt. Eddig történhetett bármi, az amerikai jegybank ragaszkodott ahhoz, hogy az infláció felpörgése időleges, neki ezzel nincs tennivalója, legfeljebb a korábbinál kisebb mértékben pumpálja a pénzt pörgő gazdaságba. Az, hogy hétről hétre komolyabb kamatemelési ciklust áraz a piac, szintén nem akadályozta meg a befektetőket abban, hogy újra habzsolni kezdjék a részvényeket, legalábbis az indexek erre utalnak. Kedd délután az S&P 500 három százaléknyira közelítette meg a történelmi csúcsát.

Miközben egyre nehezebb megmagyarázni a rakétázást.

A Fed egyre szigorúbbnak tűnik, a pénznyomda alacsonyabb fokozatba kapcsol, a járványhelyzet bizonytalan. Hétről hétre egyre kevesebb papír vesz részt az emelkedésben, a tág piac már szenved, de ez az indexeken alig látszik, mert a gigavállalatokról elhiszi a piac, hogy bármilyen körülmények között fenntartják nyereségtermelő képességüket. A kötvényhozamok még mindig nem elég vonzók, nincs a részvényeknek alternatívájuk, az egyre több lemaradóból az egyre kevesebb erősbe rotálnak át a befektetők. A részvénypiacon belül. Nem mennek innen sehova.        

Ez egy elég veszélyes helyzetnek tűnik, de az elmúlt években sokszor hittük azt, hogy eljött a záróra és még mindig táncolunk az újabb és újabb utolsó dalra. A mostani helyzet különlegessége azonban, hogy pontosan tudjuk, pár héten belül jön valami nagyon fontos, ami egyértelmű irányt mutathat.

Kiderül, hogy mit tud az omikron. Eldől, hogy hasonlóan gyilkos tud-e lenni, mint az elődei és ki tudja-e cselezni az antitestjeinket. Ha Doktor Wall Street jól látja az esélyeket, akkor nyilván jönnek új csúcsok a piacokon, de lassan, szenvedősen. Ha viszont módosítani kell a vakcinákat, ha hasonlóan terheli az egészségügyi ellátórendszert, mint a ma garázdálkodó delta, akkor reálissá válhat Zsiday Viktor vészforgatókönyve: pár hónap rés lehet tavasszal az omikron elterjedése és az új vakcinák tömegtermelése között,

akkor pedig nincs más védekezési lehetőség, mint a gyűlölt lockdown.

Mást nem tehetünk, mint ülünk tehetetlenül és drukkolunk, hogy az örök optimista, még mindig pénzben úszkáló Doktor Wall Street prognózisa váljon be.

Oszd meg!