Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Összeolvad a magyar W.UP és a cseh BSC, új néven pörgetnék fel a banki digitalizációt

Komplex digitális banki szolgáltatót hoz létre a magyar W.UP és a cseh BSC egyesülése, a Finshape létrehozásához és terjeszkedéséhez a Portfolion befektetőként nyújt támogatást.

Bejelentette egyesülését a magyar W.UP és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC). A két vállalat Finshape néven hoz létre új cégcsoportot, ezzel a nemzetközi terjeszkedést segítenék elő, értesítették a társaságok a forbes.hu szerkesztőségét. Ezzel egy 100 ügyféllel rendelkező, 650 fős cég jön létre, ami képes lesz egymást jól kiegészítő szolgáltatásokat nyújtani a meglevő és új ügyfeleknek. A Finshape célja, hogy organikus fejlődés és további akvizíciók segítségével meghatározó globális szereplővé váljon az adatvezérelt, személyre szabott digitális banki megoldások területén, ehhez a Portfolion Capital Partners biztosított befektetést. A csoport közvetlen versenytársai a svájci Temenos, a portugál ebankIT és a holland Backbase.

A W.UP budapesti székhellyel és londoni irodával jött létre 2014-ben, mára több mint 150 fős céggé nőtt. A digitális banki fejlesztések mellett banki ügyfelek szokásainak adatvezérelt elemzésével foglalkozik. A szintén pénzügyi IND Group 2014-es exitje után alapították a W.UP-ot. Vinnai Balázs, akinek a nevéhez a Codecool programozóiskola fűződik, és aki idén júliusban szerepet vállalt a Magyar Bankholding Zrt.-ben is, korábban elnökként, most már csak befektetőként vesz részt a W.UP-ban. A cég jelenlegi vezérigazgatója Nyíri József, és az összeolvadás után is ő marad a vezetői pozícióban.

Az IND exitjét akkor 63,5 millió euróra becsültük, a felvásárló a világ egyik legnagyobb fintech cége, a Finastra volt.

Jó momentum előtt vannak a digitális bankok

A koronavírus-járvány az elmúlt másfél évben jelentősen felgyorsította a bankszektor digitalizációját.

Az aktív online banki felhasználók száma 2024-re várhatóan eléri a 3,6 milliárdot,

az európai, ázsiai és közel-keleti régió piacain a legtöbb banki szereplő mégis jelentős lemaradásban van a teljesen digitális „neobankok” és technológiai óriások által kínált ügyfélélményhez képest. A kelet-közép-európai pénzintézetek ötödének ugyanis egyáltalán nincs digitalizációs stratégiája, és erre szakosodott szakembergárdával is csak körülbelül egyharmaduk rendelkezik, írják a közleményben.  

A Finshape szerint a sikeres banki digitalizáció kulcsa, hogy az új fejlesztések minél rövidebb átfutási idővel váljanak elérhetővé a banki ügyfelek számára, ezért ők low-code platform- és adatalapú perszonalizációs megoldások ötvözésével fogják felgyorsítani a bankok digitális fejlesztéseit.

A tranzakcióban részt vesz az OTP Csoporthoz tartozó Portfolion Capital Partners kockázati- és magántőke-társaság, akik biztosítják a tőkét a további terjeszkedéshez Európában, Ázsiában és Közel-Keleten. A befektetés pontos összegéről a felek nem kívántak nyilatkozni.

A Finshape 650 fős csapata már az induláskor több mint 100 ügyfelet szolgál ki négy kontinensen,

köztük olyan bankokat, mint a Raiffeisen, a BNP Paribas, az Erste, a Société Générale vagy az Alfa-Bank.

A csoportot Petr Koutný, a BSC vezérigazgatója és Nyíri József, a W.UP vezérigazgatója közösen irányítja majd. Nyíri József aktívan közreműködött a hazai piacon meghatározó IND Group 2014-es eladásában, amelyet a világ egyik legnagyobb fintech vállalata, a Finastra (korábban Misys) vásárolt meg.

Mit lehet tudni a BSC-ről?

Az 1990-ben alapított, prágai székhelyű BSC Európa vezető banki szoftverszolgáltatói közé tartozik, irodákkal kilenc európai városban, melyek közül kettő Csehországban, kettő Szlovákiában és öt Oroszországban található. A vállalat Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban egyaránt rendelkezik ügyfelekkel.

Borítókép: Unsplash

Oszd meg!