Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sebestyén Balázs a kriptopiacról: Aki leesik, annak vége

Sebestyén Balázs, a Forbes legfrissebb celeblistájának első helyezettje, aki néhány hete a Forbes Flow színpadát is megjárta, a Concorde Csoport új podcastjában vendégeskedett, nem is más apropóból, mint egyévtizedes kriptopiaci kalandjairól.

Balázst egészen korán kapta el a bitcoinláz: ismerőseitől látta, hogyan bányásszák a valutát, de akkor az a része még nem is igazán érdekelte. Ugyanakkor, mint meséli, a bitcoin körüli misztikum így is berántotta, szép lassan be is szippantotta őt ez a vonal. A bitcoinnal való első találkozásakor, 8–10 éve kezdett el tőzsdézni is: magyar papírokkal kezdte (pl. Mol, Richter), utána spekulatív papírokkal is elkezdett foglalkozni, majd átnyargalt az amerikai tőzsdére, követte a negyedéves jelentéseket.

Ma már ott tart, hogy teljesen átalakította portfólióját, immáron 100 százalékban kriptovalutában tartja azt.

Elmondása szerint a saját baráti körét is idővel megfertőzte: egészen pontosan ketten voltak, akik ennek eleinte komolyabban nekivágtak, de barátja a bányászat után tokenizálásban meg pump-and-dumpokban kezdett el részt venni. Ez az irány Balázsnak egyáltalán nem tetszik, ez a része szerinte

„a kapzsiságról szól, ezzel elárulják az ügyet”.

Mindeközben a blokklánc, a nem helyettesíthető tokenek (NFT), a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) világában igenis a forradalmat látja, egy, az internethez hasonló, óriási felfedezést. Már csak azért is szeret ebben mozogni, mondja a podcastben, mivel így, a negyvenes évei közepén is van, amiről folyamatosan, napról napra tanulhat, ami frissen tartja az elméjét. Ezért is tartja fontosnak, hogy az idősebb korosztály ne zárkózzon be, maradjon nyitott, nemcsak mert így lehet kapcsolatot teremteni a fiatalokkal, hanem mert ők utóbbiak azok, akik egyre inkább ebbe nőnek bele, miközben pedig a mindennapjaink és az adminisztrációs rendszerek is erre fognak majd épülni.

Balázs klasszikusan bitcoin-párti, a valuta véges, 21 milliós készlete miatt a kincsképző funkcióját tartja nagyra. Mindeközben az Ethereumban, illetve a különböző altcoinokban a tranzaktáló funkciót látja inkább. Úgy is érzi, hogy az ETH lesz a következő nagy, mondhatni bitcoin-várományos durranás: bár a két valuta árfolyama még mindig eléggé együtt mozog,

az Ethereum annyival gyorsabb, környezet- és tranzakcióbarátabb platform, hogy bízik a különválásban és az ETH mögötti rendszer árfelhajtó hatásában.

Balázs állítja, hogy rengeteget tanult a váltakozó bika- és medvepiacokból, hisz abban, hogy ha egyre többet kereskedünk, egyre inkább alakulunk át, egyre inkább csökken a mohóság. Ami ezt a mohóságot illeti: úgy gondolja, nem kell aggódni és kapkodni, nem marad le senki semmiről, mindig van beszálló, mindig korrigál a piac. Viszont

akkor is olyan forradalmi dolog ez, amiről könnyű „leesni, aki pedig végleg leesik, annak vége”.

Balázs azt is elmesélte, hogy pont a folyamatos tanulási vágya miatt is most éppen bányagépet építenek neki Ethereumhoz, csak hogy lássa, hol tart a bányászat, hogy még jobban átlássa a kriptopiacot.

Balázs, valamint a podcast másik vendége, Tunkli Dániel, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója a fentiek mellett érintette még a kriptopiaccal kapcsolatos környezetvédelmi aggályokat, Elon Musk hírhedt, árfolyam-befolyásoló kommentárjait, valamint hogy miért fontos balanszban leülni tőzsdézni.

A teljes adás itt hallgatható végig.

Borítókép: Sebestyén Balázs a 2021-es Forbes Flow-n. Fotó: Fekete Csaba

Oszd meg!