Kép: Sharon McCutcheon // Unsplash
Fotó: Kép: Sharon McCutcheon // Unsplash
Pénz

Azonnali fizetési rendszer: érdemes gyorsan lépnie annak, aki azonnal szeretne pénzt kapni

Forbes
2020. február 24. 2 perc olvasás

A jövő héttől az eddiginél gyorsabban lehet pénzt utalni a 10 millió alatti utalásokat öt másodpercen belül „kézbesítő” azonnali fizetési rendszeren keresztül. Érdemes minél előbb lépnie azoknak, akik szeretnének élni az új lehetőséggel, mert van olyan bank, ami a másodlagos azonosító regisztrálásáért később pénzt kérhet.

Március 2-án elindul az azonnali fizetési rendszer, ami öt másodpercen belül célba viszi a 10 millió alatti lakossági utalásokat. A bankrendszerben feladott utalások nagy részét az egyedi utalások teszik ki (napi átlagban több százezer tranzakcióról van szó), ezek gyorsulnak majd fel március elejétől, írja a Money.hu szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

Az utalások nemcsak sebességet váltanak, de jóval egyszerűbbé is válnak az úgynevezett másodlagos azonosító segítségével.

Az azonnali fizetési rendszerben a másik személy bankszámlaszáma helyett elég, ha megadjuk annak mobilszámát, email címét vagy adószámát.

(Meg lehet adni több azonosítót, tehát a mobilszámot, az email címet és az adószámot is, de ezek csak egy bankszámlaszámhoz tartozhatnak.)

Ahhoz, hogy valaki „mobilszámra” vagy „email címre” tudjon utalni március 2-tól, szükség van arra, hogy a másik fél adatai regisztrálva legyenek: magyarul annak kell regisztrálnia azonosítóit a számlavezető bankjánál, akinek utalni szeretnénk a későbbiekben.

A Money.hu szerint érdemes minél előbb megadni bankunknak a másodlagos azonosítót vagy azonosítókat: az azonnali fizetési rendszerben történő utalásokért nem számlázhatnak magasabb díjat a bankok, ugyanakkor van olyan bank, ami a másodlagos azonosító regisztrációjáért pénzt kér majd a jövőben. (A februárban közzétett díjtáblázat szerint 2000 forintot kérhetnek majd el.)