Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View
Fotó: Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View
Pénz

Az Opus-részvények esésére játszhattak, visszaélést sejtenek Mészárosék

Forbes
2019. október 22. 4 perc olvasás

A Mészáros-birodalom legértékesebb darabja, a tőzsdei befektetési holding, az Opus Global. A papírok nagyot estek a választások után, az MTI most arról ír, short ügyletek miatti piaci visszaélés miatt tett bejelentést a felügyelő hatóságnál, vagyis az MNB-nél a társaság. Vizsgálat van, annak pontos okairól az Opus azonban nem adott ki információt. 

Az Opus Global Nyrt. az Opus-részvények kereskedésének piacán valószínűsített piaci visszaélések feltárása érdekében bejelentést tett a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) – közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Mivel a bejelentés short ügyletekre vonatkozott, a jegybank vizsgálja az ezzel kapcsolatos esetleges jogszabálysértéseket – tudta meg az MTI. A short ügylet lényege, hogy adott részvény esésére játszanak a befektetők – ez önmagában nem szabály- vagy törvényellenes. 

A közlemény szerint az Opus Global a pénz- és tőkepiacok átlátható működésének biztosítása, a befektetések biztonságának növelése és a befektetők védelme érdekében

bejelentést tett az MNB, mint illetékes hatóság felé az Opus-részvények kereskedésének piacán valószínűsített piaci visszaélések feltárása érdekében.

Az Opus Global az MTI megkeresésére azt közölte, hogy bejelentésüket jelenleg nem kommentálják.

Az Opus Global árfolyam az elmúlt egy hónapban. A 13-án vasárnap tartott választások utáni hétfőn kezdett esni az árfolyam, múlt héten 302 forinton érte el mélypontját, innen korrigált.

Az Opus Global árfolyam az elmúlt egy hónapban. A 13-án vasárnap tartott választások utáni hétfőn kezdett esni az árfolyam, múlt héten 305 forinton érte el mélypontját, innen korrigált. Forrás: BÉT, 2019. 10. 22.

Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője az MTI-nek elmondta: az MNB kézhez kapta az Opus Global Nyrt. piaci visszaélésre vonatkozó bejelentését, illetve értesült a társaság ezzel kapcsolatos rendkívüli közzétételéről is.

Az MNB folyamatosan monitorozza a szabályozott piacok működését, és szükség esetén azonnal intézkedik abban az esetben, ha akár saját értékelése, akár egyéb fél bejelentése alapján piaci zavart észlel.

A jegybank e pillanatban értékeli az információkat, és ez alapján dönt a további lépéseiről. Mivel a bejelentés short ügyletekre vonatkozott, a jegybank vizsgálja az ezzel kapcsolatos esetleges jogszabálysértéseket – mondta a szóvivő.

Az Opus Global 25 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír a most hétfői kereskedést 324,80 forinton zárta, 10,80 forinttal, 3,44 százalékkal magasabban az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb ára (2018. november 19-én) 591 forint, a legalacsonyabb (2019. október 16-án) 294 forint volt.

A Mészáros-papírok értéke az önkormányzati választásokat követő hétfői kereskedési napon (múlt héten) zuhant be, 8 százalékot esett. Akkor, a tőzsdenyitás előtt elemzők beszéltek arról is, a piac “értékelni” fogja a választások eredményét is – a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy más részvénypiacokon is elég borús volt a hangulat a hétfő délelőtti kereskedésben egy héttel ezelőtt. Az október 13-án tartott helyhatósági választásokon meglepetésre az ellenzéki pártok a vártnál jobb eredményeket értek el. Azt nem tudni, hogy a tőzsdei társaság emögött a visszaesés mögött sejt-e visszaélést. 

Komoly esésben Mészáros befektetési cége a választások után

Borítókép: Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View