Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Háromszor többet keres egy sportoló, mint egy középiskolai tanár

A bruttó átlagkereset a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb, de ebből a kategóriából is külön kiemelkednek a törvényhozók, a miniszterek és az államtitkárok – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkozásszintű keresetstatisztikájából.

A KSH pár hónapja frissítette a különböző foglalkozások átlagkeresetére vonatkozó adatait, ezekből most a 24.hu szemlézett.  

Boldogok a vezető beosztásúak és a légiforgalmi irányítók

A legmagasabb bruttó átlagkeresetnek a vezető beosztásúak örülhetnek, a harminchárom foglalkozásból külön kiemelkednek a miniszterek és államtitkárok, akiknek az átlagkeresete tavaly másfél millió forint volt. Egymillió forint feletti bruttó fizetés jár a pénzügyi vagy informatika és telekommunikációs tevékenységet folytató egységek vezetőinek, de a HR-, illetve marketingvezetőknek is.

Átlagosan bő kétszázezer forinttal lehet kevesebbet keresni (bruttó 573 ezer forintot) azokban a munkakörökben, amik felsőfokú képzettséget és önálló tevékenységet feltételeznek.

Az egyetemen, főiskolán oktatók keresete tavaly 567 481 forint volt átlagosan, míg a középiskolai tanároké 415 396, a segédápolóké 355 ezer, a szakápolóké 448, a felsőfokú végzettségű szakápolóké pedig 566 ezer forint.

A vendéglátósoknak eszük ágában sincs visszatérni a szektorba – munkaerőpiaci körkép

A három legmagasabb bruttó átlagkeresetet garantáló foglalkozás:

  • légiforgalmi irányító (havonta átlagosan kétmillió forint)
  • sportoló (havonta átlagosan 1,3 millió forint)
  • tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker (havonta átlagosan 1,17 millió forint)

Az irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozásúak már csak 350 ezer forintot keresnek átlagosan A kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozásúaknál bő 300 ezer forint a bruttó átlagkereset, legjobban a rendőrök, börtönőrök és tűzoltók keresnek ebben a kategóriában (sorrendben 545 ezer, 475 ezer, 459 ezer forintot), a legkevesebbet pedig a pultosok, manikűrösök és utcai árusok (nagyjából 215 és 220 ezer forint között).

A korcsoportok bérezése között egyébként leginkább a légiforgalmi irányítók körében van nagy különbség: míg fiatalon 680 ezres átlagkereset társul a feladataikhoz, addig ötven év felett már 3 millió forintot is lehet keresni ebben a munkakörben.

Átlagosan bruttó 459 ezer forintot keres egy magyar tűzoltó Fotó: Bicanski / Pixnio

Felértékelődő szakmunkák

Az ipari és építőipari foglalkozásokat űzők, illetve a gépkezelők, összeszerelők, járművezetők között akad olyan foglalkozás, ami sokkal jobb keresetet biztosít, mint amit a mezőgazdaságban dolgozók remélhetnek.

A bruttó átlagkereset ez utóbbi kategóriában 241 ezer forint, ami a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztők 301 ezres, illetve az erdészeti foglalkozásúak 163 ezres keresete közé esik.

Az ipari és építőipari foglalkozásokban viszont átlagosan 310 ezer forintot lehet keresni, itt ugyanakkor elég nagy a szórás.

A legtöbbet (813 ezer forint) az ipari alpinistáknak,a legkevesebbet a nád- és fűzfeldolgozóknak, seprű-, kefegyártóknak fizetnek (119 ezer forint)– utóbbi az összes, 475 foglalkozás közül a legkisebb átlagkeresetet biztosítja.

A KSH adatait ITT lehet részletesen böngészni.

Mutatjuk, melyik ágazat fizetett legpontosabban a koronavírus alatt

Kiemelt kép: Hagerty / Pixnio

Oszd meg!