rövid hír

Már tényleg nem álom a félmilliós fizetés?

Forbes
2021. szeptember 20. 1 perc olvasás

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon, de az év végi bónuszokkal már idén decemberre ennek közelében alakulhatnak a keresetek.

Erről Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője beszélt a Világgazdaságnak.

A szakember azt mondta, a november–decemberi időszakban esedékes béren kívül juttatásokkal együtt

az átlagfizetések az év végén átmenetileg bruttó 490 ezer forint körül alakulhatnak.

A nem rendszeres kereseti elemek az évnek ebben a szakaszában általában erőteljesen megdobják a fizetéseket, tavaly decemberben is így történt, akkor 449 ezer forintig emelkedtek, ami több mint 40 ezer forinttal volt magasabb az éves átlagnál. Júniusban 436 ezer forint volt a nemzetgazdasági átlag.

A pénzügyi szektorban, az információtechnológiai szolgáltatások területén, a gyógyszeriparban és az építőiparban már most is elérhető az 500 ezer forintos bruttó átlagfizetés, sőt több szektorban jelentősen meg is haladja.

Országosan ugyanakkor

továbbra is hatalmas eltérések vannak a fizetésekben:

miközben Budapesten már tavaly átlépte a félmillió forintot az átlagkereset, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még csak 277 ezer forint volt.

Rosszabb fizetések, jó ételek és formálódó diktatúra – Magyarországról is mindent kibeszélnek az új közösségi oldalon

A koronavírus és a home office persze bekavarhat a fizetésekbe, a Google például még csökkenthet is. Arról pedig, hogy mennyit fizet Zuckerberg a Facebook-alkalmazottaknak, itt írtunk bővebben. 

Borítókép: Mimi Thian // Unsplash