Csak pár élelmiszernél hozhatja a várt hatást az árrésstop, a legtöbb érintett termék árrése ugyanis már most 10-15 százalék körül van.
Mi történt? A Telex összeállításában megvizsgálta, hogy a kormány által bejelentett árrés-korlátozás milyen hatást hozhat a különböző élelmiszereknél. A portál külön vizsgálta a korábban hatósági áras és az árstop alá nem tartozó termékeket.
És mi látszik az adatokból? A hatósági áras termékeket az állami szabályzás ideje alatt a kereskedelmi láncok negatív árréssel tudták eladni. Az intézkedés kivezetése után egy rövid kiugrás után a legtöbb termék árrése 10-15 százalék körülre állt be, pár kivétellel: ilyen például a gyártói márkás búzaliszt, valamint a saját és gyártói márkás 2,8 százalékos UHT tej is – itt akár 60-70 százalékos árrést is láthatunk az elmúlt fél évben.
És a nem hatósági áras termékek? Az összeállítás szerint az elmúlt két évben gyakorlatilag nem változott ezeknek a termékeknek az árrése. A hatósági árazás idején az árstop következményeként több termék árrése megugrott, a szabályzás kivezetése után azonban lecsökkent, és azóta változatlan.
A legtöbb esetben tehát ezeknél az alapvető élelmiszereknél valószínűleg nem fog hatalmas árcsökkenés bekövetkezni.
Mire számít a kormány? Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerda este arról beszélt, hogy ha az árrés mindenhol lejön 10 százalékra, akkor a kijelölt élelmiszer-kategóriákban is 10 százalékos árcsökkenés lesz. A miniszter számításai szerint ez az inflációban 1, az élelmiszer-inflációban 2 százalékpontos csökkentéshez vezethet.