Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Állások álomfizetéssel. Az álmok országában

A hatszámjegyű dollárfizetés az, amire már mindenki elégedetten bólint. Friss lista a legtöbb ilyet kínáló vállalatról.

Amerikában a hatszámjegyű fizetés az, ami már tényleg egy igen jó fizetésnek számít, kábé ez az a nagyságrend, amire egy állásajánlatnál felkapja valaki a fejét. Nyilván megy a vita arról, hogy egyes államokban annyira drága az élet, hogy a hat számjegyet éppen megütő 100 ezer dollárból nem is lehet olyan lazán megélni, de a 6 digit azért mégiscsak benchmark. Természetesen dollárban és éves szinten kell gondolkozni, és bár nincs sok értelme átszámolni, a mihez tartás végett tegyük meg: minimum 28 millió forintos keresetről beszélünk évente.

Az amerikai Forbes ezért megnézte, mely cégek momentán az álomcégek, hol van a legtöbb szabad állás legalább százezer dolláros fizetéssel. Az elemzést az Indeed nevű állásközvetítő portál végezte el, körülbelül egymillió hirdetést néztek végig, hogy felállítsák a legfrissebb rangsort. Mindenféle iparág és munkakör előfordul, de azért

egy ideje megfigyelhető, hogy a legjobban a mérnök, informatikus, programozó állások mennek a globális álláspiacon. Az Indeed szerint azért, mert nagyon sok vállalat előbb-utóbb megvalósítja digitális verzióját, létrehozza saját digitális énjét.

És akkor a top 10, ami Magyarországról nézve is érdekes, lévén, hogy néhány cégnek van itteni érdekeltsége.

  1. Amazon

Az internetes kereskedelem óriáscége több mint kétszer annyi hatszámjegyű fizetéssel járó posztot kínál, mint a lista második helyezettje. „Tudjuk, hogy az Amazon folyamatosan keres mérnököket, adatbányászokat, de nem csak ezeket a pozíciókat figyeltük. Sales, pénzügy, és más állásokat is elemeztünk” – mondja Paul D’Arcy, az Indeed alelnöke.

Az Amazon Web Services részlegnél egy senior termékmenedzser fizetése például már megüti a lécet. A hirdetés szerint olyasvalakit keresnek erre a pozícióra, aki „szenvedélyesen keresi a legjobb felhasználói élményt, és kíméletlenül takarékos”. Mérnöki alapdiploma, ötéves termékmenedzseri tapasztalat és egy MBA kell hozzá.

Az Amazon Magyarországon egyelőre nincs jelen, de az internetes kereskedelem bennfentesei 3-4 éve biztosan mondják, hogy közeledik.

  1. CVS Health

A komplex egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalatnál például gyógyszerészeket keresnek hatszámjegyű éves fizetésért. 130 ezer dollárt kaphat egy patika menedzser Louisville-ben, de a kaliforniai Watsonville-ben már menedzsernek sem kell lenni 145 ezer dolláros bérért. A vállalat Magyarországon nincs jelen.

  1. MacAulay-Brown

Ez a 38 éves múltú, daytoni központú vállalat mérnöki és kiberbiztonsági szolgáltatásokat nyújt amerikai kormányzati szerveknek. Hosszú listájuk van a felveendő mérnökökről és mindenféle műszaki pozíciókról. Ők sincsenek Magyarországon.

  1. Lockheed Martin

Több mint százéves múltú amerikai repülőgépgyártó cég.

  1. Deloitte

Az első olyan a listán, amelyik – a BIG 4 tanácsadó cégek egyikeként – több mint 20 éve jelen van Magyarországon is.

  1. Microsoft

A világ egyik legnagyobb szoftvercége több mint 150 országban van jelen, Magyarországon is.

  1. Walmart

Egy újabb óriáscég, árbevétel alapján  bizonyos években a világ legnagyobbja. Amerikai kiskereskedelmi lánc több mint egymillió munkavállalóval.

  1. Medcor

Amerikai egészségügyi szolgáltató, közel 35 éves múlttal.

  1. Adobe

Egy újabb óriás szoftverfejlesztő Szilícium-völgyi központtal.

  1. JP Morgan Chase

Az Egyesült Államok legnagyobb bankja New York-i központtal.

Oszd meg!