Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Orbán visszaadná a gyermekes szülők szja-ját

Amennyiben a várakozásoknál jobban nő a gazdaság a járvány után, lesz keret a 2022 tavaszra időzített pénzosztásra.

A gyereket nevelő családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság, sok olyan család van, amelynek hozzá kellett nyúlnia a tartalékaihoz – fejtette ki véleményét Orbán Viktor a Világgazdaság szerdai konferenciáján.

A gyermeket nevelő, az átlagjövedelemnél kevesebbet kereső szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején – javasolja a miniszterelnök.

Erre azonban csak akkor lesz lehetőség Orbán szerint, ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP-növekedést. Tekintettel arra, hogy az szja-t adóelőlegként 2021-ben befizetik a munkavállalók, ezért a visszatérítés egyszeri összegként jelentkezne jövő tavasszal, jó eséllyel a választások előtt. A költségvetésben ez 580 milliárd forintos veszteséget jelentene, de a kormányfő logikája szerint a kiesést épp a gazdasági növekedés pótolná.

Jordan Rowland / Unsplash
Nem filléres összegek visszatérítését ígéri a kormányfő.

Még ha figyelembe is vesszük, hogy nem minden munkavállalónak van gyereke, az átlagjövedelem szintje sokat emelhet a jogosultak körén: annak értéke ugyanis a keresők táborának felezőpontját jelentő mediánjövedelemnél rendre magasabb. A Központi Statisztikai Hivatal a 2019. évi jövedelmi statisztikája szerint az átlagos kereset 75 ezer forinttal volt magasabb, mint a medián (vagyis annak annak a munkavállalónak, aki pont a fizetési rangsor közepén áll országosan). Az átlagkereset 2019-ben bruttó 292 ezer forint volt,

idén márciusban már 423 ezer forint volt a bruttó átlagkereset a KSH szerint.

Közepes keresettel is milliós

Az átlagbérre számolt 15 százalékos szja szerint egy év alatt közel 760 ezer forintnyi, elvileg visszatéríthető adó keletkezik. Azonban a kormányfőnek volt még egy kitétele: a családi adókedvezmény összege csökkenti ezt az alapot. Ennek értelmében az egy és kétgyerekes családok járhatnak jól a Portfolio szerint, ugyanis a családi adókedvezmény értéke magasabb, mint az szja-ból keletkező visszatéríthető alap.

Egy egygyerekes szülő 200-600 ezer forint közötti összegre, egy kétgyerekes szülő pedig 0-300 ezer forint közötti összegre számíthat, ha lesz visszatérítés.

Orbán Viktor belengette a 200 ezres minimálbért, olcsó hiteleket ígér a kkv-szektornak

Oszd meg!