Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A villanytőzsdézés atyja hátralép, de saját magát azért tőzsdére viszi

„Abban bízom, hogy egyszer ugyanolyan büszke lehetek arra, amit felépítettem, mint arra, hogy felismertem, ezt a céget most már nem nekem kell vezetnem.” Ezekkel a szavakkal lép hátrébb Virág Ferenc, a magyar tőkepiac egyik legérdekesebb figurája, a Random Capital Zrt. eddigi elnök-vezérigazgatója. Persze a döntés nem friss, évek óta agyalt rajta és utódját is már több mint két éve megtalálta: Horváth Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde korábbi vezérigazgatója érkezett a diszkontbróker élére.

Az új vezér kiléte csak azokat lephette meg igazán, akik nem ismerik a Random, illetve Virág Ferenc történetét. Mi ezt a Forbes második számában, több mint öt éve (2013. december) írtuk meg  és Horváth Zsolt már másfél évtizede is fontos szereplő volt.

Virág Ferenc, a Random Capital alapítója. Hátralép egyet. Fotó: Sebestyén László

Virág Ferenc, a Random Capital leköszönő vezérigazgatója. Hátralép egyet. Fotó: Sebestyén László

Virág Ferenc a magyar „villanytőzsdézés” atyja, aki az ezredforduló utáni években az Equitas Zrt-vel hozta el a kisbefektetők számára az olcsó elektronikus kereskedést. Már akkor is kellett egyfajta küldetéstudat a dologhoz, hiszen pénzt a nagy intézmények kiszolgálásával lehetett keresni, nem a remegő kezű kisbefektetőkével. De ő végig bízott abban, hogy a tőzsdére érkező lakossági megtakarítások beindulnak, hogy hosszú távon az ő cége is nagyra nő majd. Horváth Zsolt is ugyanezt gondolta, csak más színekben. A tőzsdevezérség után a KBC Securities vezérigazgatója lett, 2006 végén pedig azzal kereste meg Virág Ferencet, hogy egyesítsék erőiket, megvennék az Equitast.

Ez az az időszak, amikor elég lehangoló volt a forgalom a tőzsdén, de az árak emelkedőben voltak. A KBC pedig terjeszkedésben, a belga csoport több országban is vett cégeket. A KBC-Equitas deal gyorsan létrejött, Virág Ferenc és Horváth Zsolt azonban nem dolgozott sokáig együtt. Beütött a nagy válság, új fókusz és új vezetés a KBC-nél, a korábbiakhoz képest teljesen eltérő elképzelésekkel. Noha a terveket felülteljesítették, Horváth Zsoltnak mennie kellett a cég éléről, nem sokkal később Virág is távozott. De nem ment messzire, elkezdett felépíteni egy új online brókercéget, ez lett a Random Capital.

Virág Ferenc és Horváth Zsolt. Fotó: Sebestyén László

Virág Ferenc és Horváth Zsolt. Fotó: Sebestyén László

„Ő volt az első tőzsdei vezérigazgató, aki minden brókercég felé kommunikált” – emlékszik vissza Virág Ferenc a kapcsolataik kezdetére. Például amikor leállt az a valós idejű adatszolgáltató rendszer a tőzsdén, amit az Equitas ügyfelei használtak, felfüggesztette a kereskedést. Ilyenkor a nagy ügyfelek be tudnak telefonálni a brókereknek, megkapják a szükséges információkat, de aki online kereskedik, nem lát semmit.

„Nekem nagyon tetszett, hogy a kisbefektetőket Zsolt azonosan kezeli a nagyokkal és az egyenlő esélyek miatt ilyenkor leállította a kereskedést.”

Közösen road-showzták végig az országot, hogy behozzanak a tőzsdére minél több kisbefektetőt, az akkor kialakult jó kapcsolat is kellett ahhoz, hogy a KBC-Equitas üzlet létrejöhessen.

A 2010-es években Virág Ferenc a Random felfuttatásán dolgozott, Horváth Zsolt pedig tanácsadóként, startupoktól tőzsdére készülő cégekig, például a Waberer’snek, vagy legutóbb a Kajahunak. Az elmúlt években a tőzsdei forgalom nőtt ugyan, de jórészt az árfolyamemelkedés húzta, a kisbefektetők csak nem akartak úgy rárepülni a kitűnő blue-chipekre, ahogy Virágék elképzelték.

Lórúgásnyi löketet kapott viszont a Random 2017-ben, amikor a spekulánsok rágyógyultak a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett cégek papírjaira.

A részvénykereskedést legolcsóbban, mégis megbízhatóan biztosító szolgáltatóként a Random forgalmát dobta meg a legnagyobb mértékben a Konzum- és Opusmánia, de a két szakember már ezt megelőzően egyre többet beszélgetett a jövőről. Már 2017-ben elkezdték a közös munkát, a következő évben pedig Horváth Zsolt bekerült a Random felügyelőbizottságába.

Horváth Zsolt - vissza a tőzsdére. De máshogy. Fotó: Sebestyén László

Horváth Zsolt – vissza a tőzsdére. De máshogy. Fotó: Sebestyén László

 

Virág Ferenc arról is közismert, hogy a Random vezetése mellett maga is mindig is kereskedett a tőzsdén. Erre az elmúlt években már nem sok ideje-ereje maradt, de ez csak az egyik oka a háttérbe vonulásának. A másik a család, már öt gyerkőc várja otthon. De a lényeg, hogy „belefáradva az ember kezd csőlátású lenni”.

„Amikor a kivonuláson gondolkodtam, két elképzelés viaskodott bennem: a vezérigazgató vagy jogász legyen a sok riportolás miatt, vagy közgazdász” – mondja Virág Ferenc. Végül jött Zsolt, de az egyik helyettese dr. Huzella Katalin, a korábbi compliance vezető lett. „Három ok miatt kértem fel Zsoltot. Egyrészt, ő az, aki mindent látott a brokerage bizniszben, másrészt száz százalékban megbízunk egymásban, végül azt látom, hogy egy nagyobb szervezetet sikeresebben tud vezetni, mint én.”

Irány a tőzsde – de most nem úgy

A tulajdonosi  körben nincs változás, Virág Ferenc mellett továbbra is Szántóné Vukics Ildikó, Hanyecz István, Móri Péter és Tóth Nándor valamint az ARX Kft. tulajdonosaként Petykó Zoltán  birtokolják a részvényeket, senkinek nincs többsége.

De nemsokára lesz változás, mert tőzsdére készül maga a Random is.

„Itt mindenkinek szíve-csücske a budapesti tőzsde, ezen dolgozunk huszonéve, természetes, hogy megmérettetjük magunkat is. Nem akar senki exitelni, de a legjobb lakossági szolgáltatót akarjuk felépíteni.” Az időzítésről annyit árulnak el, hogy akár még az idén sor kerülhet rá.”

Az új vezér persze komoly terveket dédelget. Horváth Zsolt a Random alapértékeinek megőrzése mellett a nyitást emeli ki, hogy ne csak online brókercég legyen a Random, túl akarnak ezen lépni. De online-ban is a paletta szélesítése a terv, például még több kereskedésre ingerlő „storypicker” szolgáltatással. Közben nem csak magukat viszik tőzsdére, a BÉT Xtend piacának kiemelt tanácsadói lettek. „Nagy valószínűséggel lesz idén bevezetésünk”.

Virág Ferenc nem csak az operatív vezetésből, de az igazgatósóságból is kiszállt. „Ha benne lennék, továbbra is mindenbe beleszólnék” – mondja. Tanácsadó, már nincs se asztala, se széke az irodában, de az igen népszerű, egyéni hangvételű reggeli hírleveleket továbbra is ő írja az ügyfeleknek. És töretlenül várja, hogy megérkezzenek a tőzsdére a kisbefektetők. „Amikor a napi forgalom eléri a 15-20 milliárd forintot, amikor Mészáros-papírok nélkül is mozog a kötéslista, az jelzi majd, hogy van élet, hogy van értelme daytradelni, akkor jön el az igazi érkezés.”

Oszd meg!