Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Forrás: BÉT

A tőzsdére ment Mészáros Lőrinc bankja, az MKB

Ma délelőtt megindult a kereskedés az MKB Bank újonnan bevezetett részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A bank 100 milliárd forint össznévértékű törzsrészvényeinek bevezetését követően kezdi meg a kereskedést a BÉT Részvények „standard” kategóriájában.

Ünnepélyes csengetési ceremónia keretében nyitotta meg a BÉT hétfői kereskedését az MKB Bank Nyrt., áll a két szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közös sajtóközleményében. Ezzel a bank május végén bevezetett részvényeivel a mai naptól fogva megindulhat a kereskedés a BÉT-en.

Az MKB Bank idén január 17-én tartott közgyűlésén határozott a nyilvánosan működő részvénytársasággá alakulásról, egyúttal 100 millió darab, egyenként 1 000 forint névértékű részvényének tőzsdei bevezetéséről. Ezeket a BÉT május 30-án vette fel a terméklistára, amelyek az MKB Bank teljes alaptőkéjét, az intézmény teljes részvényszámát képviselik. A nyilvánosan működő részvénytársasággá alakulás hatására a korábbi elsőbbségi részvénysorozatok törzsrészvényekké alakultak, a tőzsdei bevezetéssel egyidejűleg nyilvános tranzakcióra nem került sor.

A kereskedés megkezdésekor az MKB Bank Nyrt. tőzsdei kapitalizáció meghaladja a 197 milliárd forintot, amellyel a kibocsátók rangsorában a 6. helyet foglalja el. Azt már a Portfolio.hu írja a ma reggeli sajtótájékoztatóra hivatkozva, hogy az 1972 forintos bevezetési ár a legutóbbi tőzsdén kívüli tranzakciók átlagárából alakult ki. Balog Ádám elnök-vezérigazgató a sajtótájékoztatón beszélt arról is, az újfajta működési forma az ügyfelek számára nem jelent majd plusz kötelezettséget, a majd’ hetvenéves pénzintézet tulajdonosáról, Mészáros Lőrincről pedig azt mondta, „gondos, jó gazda”, aki nem szól bele a bank napi működésébe.

Csendes előkészítés

Az esemény előzményei csendesen zajlottak, a tőzsdei bevezetést ugyanis a megszokottól eltérően nem előzte meg az MKB-részvények nyilvános kibocsátása. Ahogy az Mfor írja, ennek keretében a befektetők két módon szoktak papírokhoz jutni: vagy a meglévő tulajdonosok ajánlanak fel belőlük, vagy új részvényeket bocsátanak ki a befektetők számára, ebben az esetben viszont értelemszerűen a lejegyzett összeggel megemelkedik a cég tőkéje. Az eddigi két banki tranzakciónál, az OTP (1995) és az FHB (2003) esetében az első megoldás valósult meg. Az MKB esetében viszont az történt, hogy péntek este a honlapjukon megjelentettek egy tájékoztatót a részvények bevezetési áráról.

A kisbefektetők számára a legnagyobb kérdés azonban nem is az árazás, hanem inkább az, hogy mikor kerülhet sor az eladásokra.

Balog Ádám április végi sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján első lépésben egy kisebb csomag válhat elérhetővé, hosszabb távon is csak 20-30 százalékos pakett. Ebből arra lehet következtetni, hogy a tulajdonosok egy ideig még tartják a pakettjüket, az érdemi forgalom az ő döntéseiktől függ majd.

Újabb érdekes mozgolódások az MKB Bank mögött

A borítóképen Végh Richárd – BÉT vezérigazgató; dr. Balog Ádám – elnök-vezérigazgató; dr. Csapó András, jogi, kormányzati és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettes; Fenyvesi Csaba Gábor, pénzügyi és operációs vezérigazgató-helyettes láthatóak. Forrás: Budapesti Értéktőzsde


Oszd meg!