Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A magyarok kétharmada rendelkezik megtakarítással, de a kiszámíthatóság fontosabb, mint a magas hozam

Jelentősen nőtt a magyar lakosság megtakarítási kedve az elmúlt években. A magyarok számára továbbra is a biztonság, a kiszámíthatóság és a könnyű hozzáférhetőség a legfontosabb szempontok a megtakarítási forma kiválasztásánál, így nem csoda, hogy a folyószámla és az állampapír a legnépszerűbb megtakarítási forma. Nőtt a befektetési célú megtakarítások aránya is.

A Budapest Alapkezelő 2013-ban indította évente ismétlődő trendkutatását, melynek célja, hogy felmérje a hazai lakosság megtakarítással kapcsolatos ismereteit és szokásait. A legújabb felmérésből kiderül, hogy a legutóbbi, 2017-es kutatás óta jelentősen, 13 százalékkal nőtt a megtakarítással rendelkezők aránya: tavaly a lakosság közel kétharmada tett félre valamilyen célra. A megtakarítás összege érdemben nem változott: a lakosság 31 százaléka továbbra is kevesebb mint 100 ezer forinttal rendelkezik, legfeljebb 1 millió forintot a válaszadók 37, míg ennél nagyobb összeget a válaszadók 33 százaléka takarított meg.

Szintén változatlan az előző évekhez képest, hogy továbbra sem szívesen fialtatjuk a pénzünket:

a megkérdezettek 35 százaléka ugyanis lekötés nélkül folyószámlán, negyedük pedig készpénzben tartja a megtakarításait.

A befektetési eszközök közül a legnépszerűbb az állampapír, a magyarok 12 százaléka rendelkezik valamilyen konstrukcióval – ez 4 százalékkal nőtt az elmúlt két évben.

A kiszámíthatóság fontosabb, mint a magas hozam

A tartósan alacsony kamatkörnyezet ellenére a lakosság nem vált elfogadóbbá a kockázatokkal szemben, a válaszadók továbbra is inkább az alacsony hozamú, de kiszámítható befektetéseket választják. A különböző lehetőségek közötti mérlegelésben a legfontosabb szempont a tőke biztonsága, ezt követi a garantált hozam és a likviditás. Csak a negyedik legfontosabb szempont a várható magasabb hozam, bár a kutatás szerint a megtakarítási célú befektetéssel rendelkezők 51 százaléka nyitottnak vallja magát a kockázatokra.

A felmérésben részt vevőket arról is megkérdezték, mibe fektetnének be egymillió forintot. A válaszadók között az állampapír lenne a legnépszerűbb, közel negyedük választaná ezt a lehetőséget, ami 7 százalékkal magasabb, mint az előző felmérés idején.

Az állampapírt két hasznot nem termelő megtakarítási forma követi: a készpénz és a lekötés nélküli folyószámla.

A megkérdezettek hozamelvárását leginkább a korábbi tapasztalatok határozzák meg, ezt követi a személyesen érzékelt pénzromlás mértéke és csak utána jönnek a hivatalos inflációs adatok. A kutatásban részt vevők legalább harmada igyekszik tájékozódni a pénzügyekkel, befektetésekkel kapcsolatban, kétharmaduk azonban nem rendelkezik friss információkkal (azaz ritkábban, mint havonta vagy soha nem néz utána a lehetőségeknek).

A kutatásról: a reprezentatív kutatást a Budapest Bank megbízásából az NRC végezte, 2019. november 14. és november 25. között a 18 évnél idősebb magyar internethasználó lakosság körében, 1000 fős mintán. A kutatás módszere: online kérdőíves felmérés többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel az NRC Netpanel, kutatási panel segítségével.

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."