Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Anthony Esau // Unsplash

A lakáskeresők az okostelefonjukkal spórolhatnak százezreket

A lakáskeresés is egyre inkább “átköltözik” a mobiltelefonunkra – a piacon régi motoros Ingatlan.com a saját mobilappja adataiból is ezt látja, de új szereplők is vannak a piacon. Ha hamarabb találunk lakást, százezreket spórolhatunk – a gyorsaságban a mobil veri a számítógépet, legalább is, ha lakáskeresésről van szó.  

Az okostelefonok szerepe a mindennapokban robbanásszerűen növekszik. Ezt mutatja többek között, hogy tavaly Magyarországon a mobilinternet-forgalom 70 százalékkal ugrott meg a márciusban közzétett hivatalos adatok szerint. A mobilok térnyerése az ingatlanpiacon is megfigyelhető, mert az ingatlan.com adatai alapján a lakásvásárlók és bérlők 60 százaléka már mobileszközt használ az otthonkereséshez – közölte a társaság szerkesztőségünkkel. A mobilalkalmazások szerepe ezen a téren is felértékelődik, de az ingatlanhirdetési portál szerint ez nem csak a technológia fejlődésének, hanem anyagi megfontolásoknak is köszönhető.

Kulcsfontosságú a gyorsaság

“A jelenlegi piaci környezetben az ingatlankeresőknek egyre hangsúlyosabb, hogy minél hamarabb rátaláljanak a megvásárolni vagy bérelni kívánt lakásra” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember a 2018-as lakáskeresési tendenciákról azt is elmondta, hogy a keresők a gyorsaság kulcsát az okostelefonjuk aktív használatában látják. Az ingatlan.com idén elindult mobilapplikációját márciusban naponta már több mint 10 ezren használják – tudatta a szerkesztőség. Ezen a piacon egyre nagyobb a tülekedés, megjelentek ugyanis új szereplők is, akik különleges keresési beállításokat tesznek lehetővé, vagy külön az albérletpiacra lőnek.

Mondd meg ki vagy, a magyar cég megkeresi álmaid lakását

Sok a csaló még mindig: az albérletpiacot forradalmasítaná egy új magyar vállalkozás

A piacon már régi motorosnak számító Ingatlan.com szerint – a felhasználók visszajelzése alapján – a mobilalkalmazások népszerűsége annak köszönhető, hogy az őket érdeklő friss lakáshirdetéseket hamarabb tudják megtekinteni mintha számítógépről lépnének be. A cég saját kimutatása is alátámasztja ezt: a lakást keresők hatoda – 14 százaléka – a megadott paramétereknek megfelelő friss lakáshirdetésről szóló jelzés után lép be az ingatlan.com alkalmazásába. Ráadásul az okostelefont használók alkalmanként átlagosan 30 százalékkal több időt töltenek ingatlankereséssel a számítógépről érkező látogatókhoz képest.

“Sokan felismerték azt is, ha hamarabb megtalálják a keresett lakást, akkor az áremelkedés miatt ez pénzben kifejezhető előnyt is jelenthet a számukra.

Az átlagos éves drágulás mértéke a 15 ezer főnél nagyobb városok esetében több mint 10 százalék.

Egy hónappal rövidebb ideig tartó kereséssel majdnem 1 százalékot lehet megspórolni a lakás árából, ami százezrekben mérhető megtakarítást is jelenthet.” – fogalmazott Balogh László.

A legkeresettebbek

Az ingatlan.com összeállításából az is kiderül, hogy a használt lakások piacán idén is az 40-60 négyzetméteresek a legkeresettebbek, ezek adják az összes érdeklődés 34 százalékát. Különösen lényeges a gyorsaság a panelok esetében, mert az ingatlan.com adatai szerint ezek kelnek el a leghamarabb. Balogh László elmondta, hogy a panellakások értékesítési ideje a nagyvárosokban jelenleg átlagosan 55 nap, míg ugyanez az időszak a téglalakásoknál elhelyezkedéstől függően 83-95 nap körül van.

Oszd meg!