Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A járvány a jelzáloghiteleket is jól elkapta

Óriási volt a visszaesés az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek piacán májusban, a személyi kölcsönöknél lassacskán, de újra éledezik a piac – derül ki a Bank 360 közleményéből.

2020 áprilisában és májusában a lakossági hitelpiac jócskán megérezte a koronavírus-járvány hatásait. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 18,68 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, ami 66,5 százalékkal volt kevesebb az előző évhez képest.

Az ötéves mélypont 12,99 milliárd forinttal áprilisban volt, de ebben a hónapban 43,8 százalékkal több maximalizált THM-ű hitelt vettek fel.

Jelzáloghitelekből májusban 61,92 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ami az előző év azonos időszakához képest 28,1 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 13,8 százalékos visszaesést jelent. Lakáshitelekből utoljára 2018. decemberben vettek fel a háztartások ilyen keveset.

A babaváró hitelek történetében idén április volt a legrosszabb hónap, de a május se hozott sok javulást. Áprilisban 46,01, májusban 46,54 milliárd forintot vettek fel ebből a hitelfajtából.

Újra érdeklődnek

Májusban a személyi kölcsönök iránt némileg nagyobb volt az érdeklődés az egy évvel korábbi bázisértékhez képest, ugyanakkor a Bank360.hu júniusi, keresésekre vonatkozó adatai ismét kisebb visszaesést mutatnak.

A lakáshitelek és a babaváró hitelek iránt is visszaállt az érdeklődés a járvány előtti szintre. A májusi folyósítási adatok ugyanakkor ezt az érdeklődést nem tükrözik még, hiszen a jelzáloghitelek elbírálási ideje hosszabb folyamat, a járvány pedig erősen lassítja a babaváró hitel feltételeinek teljesítését.

Borítókép: Avery Evans / Unsplash

Oszd meg!