Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

naptár

Adóbevallás: 7+1 dolog, amire figyelj a határidő előtt!

Május 22. keddig van még időnk véglegesíteni az adóbevallásunkat, érdemes néhány dolgot ellenőrizni a határidő előtt, nehogy utólag érjen minket meglepetés.

Már nincs egy teljes hét az adóbevallás határidejéig, és közbeesik még egy pünkösdi hosszú hétvége is május 22-ig. A PwC Magyarország összegyűjtötte, mire érdemes figyelni az idei személyijövedelemadó-bevallások kapcsán, amit kiegészítettünk még egy emlékeztetővel a Magyar Biztosítók Szövetségétől.

1. Hagyd a papírt, nyiss inkább Ügyfélkaput

A bevallási határidő előtti utolsó hétben a NAV ügyfélszolgálatok leterheltek, így a papíralapú bevallási tervezet begyűjtésével meggyűlhet a bajunk. A legjobb megoldás valamelyik kormányablaknál nyitni egy Ügyfélkaput.

A bevallási tervezetet ügyfélkapus regisztrációval nagyon könnyen elérhetjük itt, akár még az utolsó napon, május 22-én is.

2. Érdemes összevetni, nem változott-e valami március óta

A bevallási tervezetet a NAV a március első hetéig beérkezett bevallások alapján készítette el. Amennyiben a munkáltató később, például áprilisban módosította az adóhatóság részére megküldött béradatokat, akkor a bevallási tervezet pontatlan információkat fog mutatni.

Ha valaki márciusban vagy azt követően kapott kifizetői igazolást a jövedelmeiről, akkor mindenképpen érdemes az abban szereplő adatokat összevetni a bevallási tervezettel.

3. Lakáseladás, külföldről származó jövedelmek esetén ki kell egészíteni a tervezetet

Az ingatlaneladásból származó nyereség után adózni kell, ha a vétel napjától nem telt el 5 teljes év az eladás napjáig. Erről a jövedelemről azonban semmilyen adat nem szerepel a NAV által készített bevallási tervezetben, vagyis

aki 2012 után szerzett ingatlant ad el, számoljon azzal, hogy a bevallását ki kell egészítenie az ingatlaneladás nyereségével.

A tervezet nem tartalmazza a magánszemélytől vagy külföldről származó jövedelmeket sem, így akit érint, ne felejtse el a tervezetét kiegészíteni vagy önálló adóbevallást benyújtani.

4. Ha ingatlant adunk bérbe, extrán kell foglalkozni vele

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem kétféleképpen számolható ki: vagy tételes költségelszámolással, vagy a 10 százalékos költséghányad alkalmazásával. Szinte minden esetben a tételes költségelszámolás a kedvezőbb a magánszemélyek számára, de ez a lehetőség könnyen elveszhet a bevallási tervezet miatt, ugyanis év közben a tételes költségelszámolás alkalmazása nehézkes, hiszen annak használatához havonta költségnyilatkozatot kellene adni az ingatlant bérbe vevő cégnek vagy egyéni vállalkozónak. Ennek hiányában a kifizetők a 10 százalékos költséghányadot alkalmazzák, a NAV pedig ebből az adatból készítette el a bevallási tervezetet. Amennyiben a bérbeadásból származó jövedelmet szerző magánszemély a bevallási tervezetét nem módosítja, akkor utólagosan még önellenőrzéssel sem változtathatja meg az adózási módját.

Így a bérbeadók számára a május 22-ei határidő kőbevésett: addig mindenképpen foglalkozniuk kell a bevallásukkal, különben az elszámolható költségeik jelentős részét elveszíthetik.

5. Nem csak bevallani kell, befizetni is

2018. május 22. nemcsak az adóbevallás határideje, hanem az adófizetésé is. Bizonyos jövedelmek után eddig kell megfizetni az adót, így például a tartós befektetésből vagy önkéntes pénztári adóköteles kifizetésekből származó jövedelmek után is. Erről a fizetési kötelezettségről a NAV április 30-áig az Ügyfélkapun keresztül vagy postai úton küldött értesítést, így nagyon fontos, hogy az érintettek átvegyék ezeket a küldeményeket.

6. Ne felejtsük el az adónk 1 százalékát!

Annak, hogy a NAV elkészíti a bevallási tervezetet, vannak vesztesei is: a civil szervezetek és az egyházak. A PwC becslése szerint akár milliós nagyságrendű lesz azoknak a száma, akik nem nyújtanak be adóbevallást, így kevesebben rendelkeznek a civileknek és egyházaknak felajánlható adórészükről.

Ha valaki nem nyújt be adóbevallást, akkor se felejtsen el az adójának az 1+1 százalékáról rendelkezni.

 7. Őstermelőknek jóváhagyás szükséges

A bevallási tervezet az őstermelők, áfafizetésre kötelezett magánszemélyek esetében csak akkor válik véglegessé, ha az adózó kifejezetten jóváhagyja azt. A NAV hétfői nyilatkozata szerint 85 ezer ebbe a körbe tartozó személy még nem hagyta jóvá a tervezetét, illetve nem adott be bevallást. Ők tehát még az elkövetkező szűk egy hétben mindenképpen kötelesek pótolni a bevallásukat.

+1 Ne hagyjuk veszni az adókedvezményt

Nyugdíjmegtakarítási célra – nyugdíj-előtakarékossági számla, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás – esetén a befizetés 20 százalékát visszaigényelhetjük a személyi jövedelemadónkból.

Mégis sokan elfelejtik jelezni az igényüket az adóbevallásban, pedig a jóváírás nem jár automatikusan. Csak a nyugdíjbiztosítás esetén évről évre a jogosultak 25 százaléka esik el emiatt a befizetésük után járó visszatérítéstől a Mabisz szerint. 

Abban az esetben, ha elfelejtettük feltüntetni az adójóváírási igényünket, akkor azt az elévülési időn belül (adóbevallás évét követő 5 évig) még meg lehet tenni utólag, érdemes tehát utánanézi az elmúlt évek bevallásainak is.

Oszd meg!