Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

32 milliárd mehet a nyugdíjasoknak, ha jók a számok

A nyugdíjasok idén is számíthatnak nyugdíjprémiumra, amennyiben azt a gazdasági növekedés lehetővé teszi. A pontos összegről és kifizetésének idejéről ősszel születhet döntés – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel. Idén 32 milliárd forintot különített el nyugdíjprémiumra.

A kormány szerint a nyugdíjprémiumot akkor tudják kifizetni, ha a GDP-bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, a hiány pedig a tervezett marad. A tárca számításai szerint az idei év egészében 4,3 százalékkal nőhet a gazdaság. A féléves, friss adat 4,5 százalékos növekedést mutat.

Magyarország történetében először tavaly kaphatott minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő egyszeri, átlagosan 12 ezer forintot. A nyugdíjprémium összege a GDP növekedésnek mértékétől függ, amelynek 3,5 százalék feletti részével szorozzák meg a havi nyugdíj összegének negyedét, legfeljebb 20 ezer forintot. A PM által várt 4,3 százalékos GDP-növekedés 0,8 százalékponttal haladja meg a küszöböt így a nyugdíjprémium maximális összege 16 ezer forint lehet.

Oszd meg!