Találkoztam a világ leggazdagabb magyar emberével

Kint meleg van, nehéz és párás idő. Bent hűvös és csend. 25 óra utazás, egy éjszaka és egy papírtányéron felszolgált amerikai reggeli (bagel, nagy pohár gyenge kávéval) áll mögöttem. Az […]

cover_1_new_2017_nov_peterffy

Bővebben

waberers_volvo_fh

Rekordot dönt a tőzsdén a Waberer’s: mennyi pénzt várnak a befektetőktől?

Oszd meg!

A Waberer’s International Nyrt. pénteken 5100 forintban meghatározta az általa kibocsátandó új törzsrészvények és a CEE Transport Holding B.V. (az értékesítő részvényes) által értékesített részvények árát. 1998 óta nem volt ekkora IPO a magyar tőzsdén.

Az ajánlattételi árat részvényenként 5100 forintban határozták meg, ezzel az ajánlat teljes összege 22,5 milliárd forint (egészen pontosan: 22 559 513 400 forint), vagyis 72,8 millió euró, túljegyzéssel pedig 24,68 milliárd forint, azaz 79,6 millió euró.

Ez a legnagyobb tőzsdei kibocsátás, vagyis IPO a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 1998 óta.

A Waberer’s ajánlattételi ár alapján számított piaci kapitalizációja a tőzsdére lépéskor: 90,2 milliárd forint (kb. 291,0 millió euró). Ez összesen 860 180 törzsrészvény értékesítését jelenti, ebből 540 226 újonnan kibocsátott, 245 920 meglévő (túljegyzéssel számítva még 74 034 részvényt).

A közkézhányad (a bárki által megvásárolható részvények) az alaptőkéjének kb. 27 százalékát jelentik majd, míg a Mid Europa Partners – a CEE Transport Holding B.V.-n keresztül – a társaság alaptőkéjének 70 százalékát fogja birtokolni. A Mid Europa Partners a Waberer’s befektetője, akik tavaly vásárolták meg a névadó-alapító részesedését. Korábbi becslésünk szerint az exittel Wáberer György több mint 32 milliárd forintot keresett.

Az teljes ajánlat (beleértve a túljegyzést) kb. 82 százalékát az intézményi befektetők kaphatják, 0,2 százalékát a munkavállalók és a Waberer’s tisztségviselői, 17,8 százalékát kisbefektetők.

 A Waberer’s nettó 14 milliárd forrást forrást von be a tőzsdére lépéssel,

amelyet a lengyel Link sp. z.o.o. és a Link Sevices sp. z.o.o. felvásárlására, általános társasági célokra és forgótőkeként fog felhasználni.

A Waberer's számokban - forrás: Concorde Értékpapír

A Waberer’s számokban – forrás: Concorde Értékpapír

A Concorde Értékpapír hételeji elemzése szerint a Link felvásárlásának hatására a Waberer’s eredménye emelkedni fog, azonban a lengyel szegmens növekedése várhatóan a következő évben lassulni fog. Emellett a szinergiák nem teljes mértékű realizálása is kockázatot jelent. “Úgy véljük, hogy az európai szállítmányozási piac egy komplex konszolidáción fog átesni a következő években, amelyből a legnagyobb piaci szereplők, mint a Waberer’s hasznot húzhatnak, így várhatóan további M&A tranzakciókra számíthatunk, remélhetően alacsony áron” – írták.

 

Olvasd el Pénz rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő