Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rekordot dönt a tőzsdén a Waberer’s: mennyi pénzt várnak a befektetőktől?

A Waberer’s International Nyrt. pénteken 5100 forintban meghatározta az általa kibocsátandó új törzsrészvények és a CEE Transport Holding B.V. (az értékesítő részvényes) által értékesített részvények árát. 1998 óta nem volt ekkora IPO a magyar tőzsdén.

Az ajánlattételi árat részvényenként 5100 forintban határozták meg, ezzel az ajánlat teljes összege 22,5 milliárd forint (egészen pontosan: 22 559 513 400 forint), vagyis 72,8 millió euró, túljegyzéssel pedig 24,68 milliárd forint, azaz 79,6 millió euró.

Ez a legnagyobb tőzsdei kibocsátás, vagyis IPO a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 1998 óta.

A Waberer’s ajánlattételi ár alapján számított piaci kapitalizációja a tőzsdére lépéskor: 90,2 milliárd forint (kb. 291,0 millió euró). Ez összesen 860 180 törzsrészvény értékesítését jelenti, ebből 540 226 újonnan kibocsátott, 245 920 meglévő (túljegyzéssel számítva még 74 034 részvényt).

A közkézhányad (a bárki által megvásárolható részvények) az alaptőkéjének kb. 27 százalékát jelentik majd, míg a Mid Europa Partners – a CEE Transport Holding B.V.-n keresztül – a társaság alaptőkéjének 70 százalékát fogja birtokolni. A Mid Europa Partners a Waberer’s befektetője, akik tavaly vásárolták meg a névadó-alapító részesedését. Korábbi becslésünk szerint az exittel Wáberer György több mint 32 milliárd forintot keresett.

Az teljes ajánlat (beleértve a túljegyzést) kb. 82 százalékát az intézményi befektetők kaphatják, 0,2 százalékát a munkavállalók és a Waberer’s tisztségviselői, 17,8 százalékát kisbefektetők.

 A Waberer’s nettó 14 milliárd forrást forrást von be a tőzsdére lépéssel,

amelyet a lengyel Link sp. z.o.o. és a Link Sevices sp. z.o.o. felvásárlására, általános társasági célokra és forgótőkeként fog felhasználni.

A Waberer's számokban - forrás: Concorde Értékpapír

A Waberer’s számokban – forrás: Concorde Értékpapír

A Concorde Értékpapír hételeji elemzése szerint a Link felvásárlásának hatására a Waberer’s eredménye emelkedni fog, azonban a lengyel szegmens növekedése várhatóan a következő évben lassulni fog. Emellett a szinergiák nem teljes mértékű realizálása is kockázatot jelent. “Úgy véljük, hogy az európai szállítmányozási piac egy komplex konszolidáción fog átesni a következő években, amelyből a legnagyobb piaci szereplők, mint a Waberer’s hasznot húzhatnak, így várhatóan további M&A tranzakciókra számíthatunk, remélhetően alacsony áron” – írták.

 

Oszd meg!