Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Grün statt Grau

Zöldhomlokzatokkal küzdenek a nyári hőség ellen Bécsben

Nemcsak Budapesten van hőség nyáron, hanem Bécsben is, az osztrák fővárosban pedig meglehetősen látványos módon küzdenek a tikkasztó hőhullám ellen: 300 literes növényládákkal, amelyek zöldhomlokzattal terítik be a város épületeit, 13 Celsius-fokkal csökkentve a járókelők hőérzetét.

Ezen felül akár 10 decibellel csökkentik a város közlekedési zajszintjét, egy négyzetméternyi borostyán pedig akár 1,7 kilogramm port is képes megkötni, nem beszélve az élettérről, amit rovaroknak, kisebb állatoknak biztosít.

Kép: Grün statt Grau

Így fut fel a növény a falra – Kép: Grün statt Grau

A Berta névre keresztelt zöldhomlokzat-elemek egy 300 literes hatalmas ültetőedényből, megfelelő összetételű ültetőközegből, acélhálóból készült növénytámasztékból és ládánként két futónövényből állnak. A ládák építőkockák módjára összekapcsolhatók, így akár egész utcákat be lehet velük zöldíteni.

Az első ötven Bertára 2019. május 31-ig ingyen jelentkezhetnek a Kréta-negyed háztulajdonosai és lakóközösségei. A Bécs egyik legsűrűbben beépített területeihez tartozó negyedben első körben ötven ilyen növényládát szeretnének felállítani.

Ha Berta beválik, kereskedelmi forgalomba kerül, a tervek szerint 2500 eurós áron.

Képek: Grün statt Grau

Oszd meg!