Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a mesterséges édesítőszerekről. Egyrészt kimondták, hogy a testzsír csökkentése szempontjából nem jár hosszú távú előnyökkel a fogyasztásuk. Másrészt káros hatással lehetnek az egészségre.
„A cukrok mesterséges édesítőszerrel való helyettesítése hosszú távon nem segít a testsúlykontrollban. Az embereknek meg kell fontolniuk, hogy más módon csökkentsék a hozzáadott cukrok bevitelét,
használjanak inkább gyümölcscukrot, illetve fogyasszanak cukrozatlan élelmiszereket és italokat”
– mondja Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb ajánlása szerint, amely a rendelkezésre álló adatok szisztematikus felülvizsgálatának eredményein alapul:
- a mesterséges édesítőszerek (NSS) használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyerekek esetében.
- Sőt, az ajánlás szerint a mesterséges édesítőszerek hosszú távú használatának nemkívánatos hatásai lehetnek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek.
Az ajánlás a már meglévő cukorbetegségben szenvedők kivételével mindenkire vonatkozik, és magában foglalja az összes szintetikus és természetesen előforduló vagy módosított édesítőszert, amelyek nem minősülnek cukornak.
A leggyakrabban használt NSS-ek közé tartozik az aceszulfám-K, az aszpartám, az advantám, a ciklamát, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztevia és a szteviaszármazékok.