Fotó: Allie // Unsplash
Legyél jobb!

Watsont a rák ellen is bevetik: jó pénzért nyújt orvosi tanácsadást az IBM szuperagya – már magyaroknak is

Forbes
2020. április 28. 3 perc olvasás

Watson, az IBM mesterséges intelligenciája kilenc éve még egy amerikai vetélkedőben bizonygatta, hogy okosabb az embernél, a koronavírusjárvány idején pedig a rákdiagnosztikából is kiveszi a részét: a gépagy egy ideje már elérhető az Oncologic nevű magánegészségügyi szolgáltató kínálatában, de most távolról is igénybe lehet venni a segítségét.

Az IBM Watson for Oncology nevű alkalmazást onkológiai szaktekintélyek tanították be, hogy 13 különböző daganatos megbetegedés esetén választhassa ki a leghatékonyabb terápiát. A gép ezzel a frissen diagnosztizált esetek kétharmadában lehet hasznos, ami magyar viszonylatban akár 40 ezer beteg kezelését jelentheti.

Watson tudása valóban szerteágazó: hólyag-, méhnyak-, méhnyálkahártya-, petefészek-, nyelőcső-, gyomor-, máj-, prosztata-, pajzsmirigy, emlő, tüdő, vastag- és végbél daganatos megbetegedések esetén is bevethető. A gépagy persze csak javaslatokat tesz, ennek érdekében pedig a beteg minél több adatát ki kell elemeznie. Ennek végén természetesen szakember dönt a folytatásról.

Az Oncologicnál ez a cég weboldalának tanúsága szerint úgy megy, hogy először telefonon jelentkezünk be, majd konzultálunk egy orvossal, akivel áttekintjük az eredményeket. Ha ezek elég meggyőzők, akkor bevetik Watsont is, de ha nem, lehetséges, hogy további vizsgálatokat eszközölnek. Az orvosi konzultáció ára 40 ezer, Watson használatának díja 199 ezer forint, ez most is és a járvány előtt is ennyi volt.

Most annyiban változott a helyzet, hogy a folyamat a lakásokba költözött:

a betegek otthonról veszik fel a kapcsolatot az orvossal, ő távolról elemzi az adatokat, a különböző papírokat is online kell továbbítani, és persze Watson is az interneten át elemez.

A cég szerint ezt a rendszert a koronavírusjárvány miatt vezették be, de elképzelhető, hogy a járvány után is fenntartják majd.

Watson egyébként nem egy mesterséges intelligencia (AI), hanem egy platform, amire számtalan alkalmazást lehet építeni. Az IBM folyamatosan tágítja a lehetőségeit, a médiától az oktatáson át az egészségügyig mindenre lehet használni így vagy úgy. Nevét az IBM első elnökéről, Thomas J. Watsonról kapta, és most épp a koronavírusjárványon dolgozik: összesen 17 országban nyújt tájékoztatást a betegségről. Az IBM ezen felül 400 petaflopnyi számítási kapacitással szállt be a víruselemző tudományos munkába.

Kép: Allie // Unsplash