Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Camilo Jimenez / Unsplash

Véradás: 12 éves rekord dőlt meg kis híján, de az OVSZ tart a második hullámtól

Az elmúlt 12 évben csak egy olyan nap volt, amikor többen adtak vért, mint idén augusztus 30-án, de továbbra is fontos, hogy aki teheti, jelentkezzen véradásra.

Lezárult az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszt nyári véradókampánya, a két szervezet közleményben tett közzé néhány adatot az elmúlt három hónapról.

Júniusban 32 584, júliusban 34 253 fő jelentkezett véradásra. Augusztus végén a vérkészlet csökkenése miatt az OVSZ ideiglenesen kénytelen volt korlátozni a vérkészítmény-ellátást, de a véradók aktivizálásának köszönhetően pár nap alatt sikerült elérni az elmúlt évek augusztusi átlagát és teljeskörűen kiszolgálni a fekvőbeteg-ellátó intézményeket.

Sőt: augusztus 30-án 2781-en adtak vért, ami az elmúlt 12 év második legjobb eredménye.

A két szervezet továbbra is azt kéri, hogy aki teheti és egészségesnek érzi magát, valamint az elmúlt 14 napban nem járt külföldön, menjen el vért adni, hiszen a második hullám alatt is folyamatosan szükség lesz a betegek ellátására, áll a közleményben. (A véradókra további szabályok is vonatkoznak, ezekről itt olvashatsz bővebben.)

A véradáskor a járványügyi szabályok érvényesek (kézfertőtlenítés, testhőmérséklet-mérés, COVID kockázat előzetes elbírálása, távolságtartás, védőeszközök biztosítása).

Napi 1800

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez, napi 1800 véradó szükséges. Egy véradással három betegen is segíthetünk: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Fotó: Camilo Jimenez / Unsplash

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”