Matthew Bennett / Unsplash
Legyél jobb!

Vannak, akik a fiataloknál is többet tesznek a környezetvédelemért – az idősek

Forbes
2020. február 18. 2 perc olvasás

Iskola helyett klímatüntetésre mennek, vegán életmódra váltanak, és a Blue Planeten nőttek fel. A mostani tizen-huszonévesekről sokan gondolják, hogy ők a legkörnyezettudatosabb generáció, és ha az emberiség történetében nem is mindenkinél,  de a szüleiknél biztosan jobban teljesítenek.

Azonban ha csak a karbonlábnyom csökkentéséről vagy visszafordításáról van szó, egy új kutatás szerint a Z generáció tagjai rosszabbul teljesítenek, mint az idősebbek. A kutatást egy brit biztosító számára végezte a Censuswide, az eredményről a Forbes.com számolt be. Az eredmények szerint az 55 év felettiek jócskán előrébb járnak a környezettudatos életmódban, sőt a 16-24 évesek csoportjában van a legtöbb durva környezetellenes tevékenység. 

Vizsgálták a szelektív hulladékgyűjtési kedvet (az 55+-osok 84 százaléka, míg a 16-24-esek 54 százaléka gyűjt szelektíven), az egyszer használatos műanyagok használatát (előbbiek 66 százaléka az utóbbiak 55 százalékkal szemben), szezonális zöldségek és gyümölcsök vásárlását (47 és 33 százalék), illetve a repülővel való közlekedés csökkentését (24 kontra 21 százalék). 

A kutatás négyezer brit részvételével készült, és kiderült, hogy csupán két olyan terület van, ahol a fiatalok jobban teljesítenek az idősebbeknél: a használtruha-vásárlás és a vegán életmód. 

Még egy fontos területen kiemelkedik a szüleink és nagyszüleink generációja: a célzott jótékonykodás területén. A 45 felettiek 24 százaléka, míg a 65 felettiek 38 százaléka adományoz rendszeresen környezetvédelmi szervezeteknek. A Z generáció tagjai között a rendszeres jótékonykodás értelemszerűen nehezebb, náluk a hajlandóságot mérték, melynek eredménye szerint 38 százalékuk szeretne rendszeres adományozóvá válni.

Borítókép: Unsplash / Matthew Bennett