Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Valami átkattan az agyadban, és megnyugszol. A kiégés ölni tud, de le is győzhető

A WHO 2019 óta a betegségek között tartja számon, és Csatlós Csilla executive coach szerint ez teljesen indokolt. A kiégés nagy szakértőjével a Forbes Legyél Jobb! napján beszélgettünk a tünetekről és a megoldásokról, Vavrek Balázs szövegíró és Sárik Péter jazz zenész pedig őszintén mesélt arról, hogyan küzdött meg a problémával.

Általános kedvetlenség, krónikus fáradtság, éjszakai felébredések, vissza nem alvások – a kiégés tipikus tünetei. A szociális kapcsolatok leépítése, a baráti sörözések elmaradása, hullámzás, hibák a munkahelyi teljesítésben, besavanyodás – szintúgy.

Csatlós Csilla a Forbes Lgeyél jobb! napján beszélt a kiégésről. Könyvet is írt a témában, ő maga délután 5-kor kikapcsolja a telefonját / Fotók: Fekete Csaba

„A burnoutosok nem mosolyognak, pontosabban, akik korábban vidámak voltak, és mosolyogtak, azok kedvetlenné, közönyössé válnak” – mond egy másik árulkodó jelet Csatlós Csilla coach, a kiégés szakértője. Évek óta foglalkozik a burnout elméletével és burnoutos páciensekkel, a mondat, amit az elmúlt 5-6 évben a legtöbbször hallott:

„Nem tudom, mi a bajom, de valami nem kerek.”

A Forbes Legyél Jobb! Napon Csatlós Csilla és két egykori coacholtja volt a vendégünk. A tünetekről szándékosan esett sok szó, Csilla szerint ugyanis, ha a tudatosság megvan, akkor felismered a tüneteket, és már sokkal nehezebben esel újra vissza, sokkal kisebb a kockázata annak, hogy még egyszer kiégsz.

Több férfit érint

Klienseinek többsége férfi, aminek csak részben az az oka, hogy főleg vezetőkkel, felsővezetőkkel foglalkozik, és ebben a körben kevesebb a nő. Tapasztalata szerint a nők hamarabb felismerik a problémát, főleg ha gyereket nevelnek, a gyerekek ugyanis őszintén és azonnal visszajelzik, ha gond van, ha az anya nem játszik, nem foglalkozik velük annyit és akkora odafigyeléssel, mint korábban.

A férfiakat ráadásul a társadalmi elvárások is nyomasztják, „a társadalmunk nincs berendezkedve arra, hogy segítséget kérjünk, hogy azt mondjuk, bajban vagyok, segítsetek”.

Vavrek Balázs kijött a kiégésből

Ezt Vavrek Balázs, szövegíró, szabadúszó marketing szakember is így érzi, szerinte a férfiak nem nagyon beszélnek erről (ő sem beszélt, amikor megküzdött a kiégéssel). „Valószínűleg úgy érzik, hogy ez a gyengeség jele, hogy más majd lustának tartja őket.”

Tartósan ott van a negatív mérleg

A kiégés a hivatalos definíció szerint a tartós, kezeletlen munkahelyi stressz, amit 2019 óta a WHO is betegségként tart nyilván, és táppénzre is lehet menni vele. Csilla szerint azonban minden esetben benne van a túlmunka, amikor valaki heteken, hónapokon, éveken át napi 10–12 órákat dolgozik, miközben nem tölt vissza, sokáig fenntartja a negatív mérleget.

A probléma bárkit utolérhet, és ilyenkor jönnek a tünetek. Először lelki tünetek, az érzés, hogy valami nincs rendben, hogy nem vagyok kerek, nem tudok aludni, fáradt vagyok, hasonlók. Aztán a szomatikus tünetek, magas vérnyomás, de akár egy stroke vagy infarktus is. Hogy mennyire nem szabad elbagatellizálni a kiégést, arra Csilla hozott egy tragikus példát.

Sokakon tudott már segíteni, de olyan is volt, aki elkésett

„Egy potenciális ügyfelem tavaly meghalt. Háromszor mondta le a találkozónkat, mígnem a felesége felhívott, hogy a férje kapott egy hátsó fali szívinfarktust. Be volt írva a naptárába, hogy Csatlós Csilla telefon, három felkiáltójellel – arra a hétre, amikor már nem élt. Egy éve tudta, hogy segítséget akar kérni, de elkésett. Na ez, ami nem fér bele. Nem fér bele, hogy asszisztálok a tönkretételemben.”

Maratoni detox coaching

Csilla módszere az úgynevezett detox coaching, az 1-1,5 órás találkozások hasznosságában ugyanis nem hisz, ehelyett reggeltől 6-7 órán át kimerítően beszélget klienseivel. Egy-egy ilyen maratoni coach ülésen kemény kérdéseket tesz fel, minden alternatívát átbeszél az illetővel, és arra törekszik, hogy ő is lássa magát kívülről.

Nem csak a multi topmenedzserek tudnak kiégni

„Nekem az az első találkozás magic volt – mondja Sárik Péter jazz zenész, a Sárik Péter Trió alapítója, aki a feleségétől kapta karácsonyi ajándékba Csilla coachingját. – A feleségem látta rajtam, hogy valami nincs rendben, holott én akkor még azt éreztem, hogy semmi problémám. Rengeteg energiám volt, mindig több, mint sok más embernek, nagy ambícióim, sok munkám.

Még büszke is voltam rá, hogy hány ember helyett dolgozom. Csak közben nem vettem észre, hogy kiégtem.”

Péter egyetlen detox coaching nap végére tisztán látta, hogy miken kell változtatnia az életében, nála egyértelműen a munkák delegálása és a menedzseri feladatok megosztása volt a kulcs.

Visszavenni, mi a tiéd

Balázsnál is a környezete, a kollégái voltak azok, akik elsőként észrevették a kiégés jeleit, ő maga szintén csak azt érezte, hogy valami nem kerek. Ő többször és még hosszabban beszélgetett Csillával, míg rátalált a megoldásra, és aminek a végén azt érezte, hogy „valami átkattan az agyadban és megnyugszol”.

Május 28-án a MOM színpadán: Fekete Emese moderátor, Vavrek Balázs, Csatlós Csilla és Sárik Péter

Neki elsősorban azt kellett megtanulnia, hogy hogyan vegye vissza az idejét, és hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy a hétvégéit is végigdolgozza, ahogy azt éveken át tette.

„Elvesztettem a kontrollt, nem voltam ura a naptáramnak, sodródtam, aztán Csilla kérdései nyomán végül feltettem a kérdést, hogy a halálos ágyamon tényleg arra akarok visszagondolni, hogy szétszívattam magam?”

Most viszont már szinte biztos benne, hogy még egyszer nem csúszik bele ugyanabba a hibába, minden hétvégéjére tudatosan vigyáz, azt mondja, ha kell, nagy kampányokat is nyugodt szívvel visszamond, ha túl soknak érzi.

És Csilla szerint a legtöbbször éppen ez a megoldás.

„Hogy visszaveszem az időmet, visszaveszem, ami az enyém.”

Nyitókép: Csatlós Csilla executive coach / Fotó: Fekete Csaba


Oszd meg!