Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Utálod a munkád? Ezt a 2 dolgot tedd meg mielőtt kilépnél

Sok ember életében jöhetett már el a pillanat, amikor úgy érezte váltania kell, tíz-húsz, vagy akár egy-két év után. Ilyenkor hajlamosak vagyunk magunkban keresni a hibát, belefásultan munkahelyünk nyomasztó és fárasztó mindennapjaiba. Úgy gondoljuk, mi vagyunk a probléma, és már sehol sem dolgoznánk szívesen a jövőben. A Forbes.com külsős szerzője saját tapasztalataiból állította össze tanácsait.

Mielőtt beletörődnénk ebbe, érdemes úgy átgondolni a helyzetet, hogy megérdemeljük, hogy jó munkahelyünk legyen, ahol boldogok vagyunk. Ha ráébredtünk, hogy valóban nem megfelelő a jelenlegi állásunk, ne mondjunk fel azonnal, várjunk egy-két hetet, nehogy elkapkodjuk a döntést. Ezt az időt érdemes arra kihasználni, hogy átgondoljuk, miért nem vagyunk elégedettek. Ezek az okok a későbbi munkavállalásnál is hasznosak lehetnek az ideális pozíció meghatározásában, ha leírjuk a pro és kontra álláspontokat jelenlegi állásunkról, még a jelentéktelennek hitt apróságokat is. Később a pro érvek alapján könnyebb lesz összefoglalni az álommelót. Míg a kontra érveink egy-egy állásinterjún piros lámpaként villanhatnak fel fejünkben, megkönnyítve a döntést.

Mielőtt nekiesnénk ennek, érdemes az alábbi két dolgot kipróbálni:

Gondold át, meg tudod-e oldani a problémáidat

Bizonyára senkit nem lep meg a tény, hogy munkát keresni nehéz. Időt és energiát igényel, és ha valahova fel is vesznek, már közel sem biztos, hogy ott szeretnénk dolgozni, mire eljutunk odáig. Persze emiatt nem kell a végtelenségig halasztani a dolgot.

Ha megvannak pro és kontra érveink, akkor válasszuk ki a legnagyobb ellenérvet, majd ezen próbáljunk változtatni. Lehet, hogy nem lesz egyszerű, de érdemes megpróbálni, ha utána sokat javulna a helyzet. Kivéve akkor, ha úgy érezzük csúcsra járattuk jelenlegi pozíciónkat és már halálra unjuk magunkat benne. Persze lehet próbálkozni, más projektek bevállalásával is vagy érdeklődni más osztályokon vannak-e nyitott pozíciók. A lényeg az, hogy a „A soha viszont nem látásra!” előtt, lehet, hogy van egy járhatóbb út, és van megoldás a problémánkra.

Készíts tervet

Amikor eljutottunk arra a pontra, hogy váltani kell, mert ezek szerint a legnagyobb problémánkon nem lehet változtatni, előnyt jelent, hogy legalább tudjuk mi az. Nem érdemes ezen a ponton félredobni a pro és kontra listánkat, hiszen segítségünkre lehet a karrier-kirakósunk összeillesztésében.

Ha például a munkahelyünk légkörével nem voltunk kibékülve, akkor hasznos lehet az új helyen erről előre tájékozódni akár az állásinterjún, hogy milyen a légkör, ők hogyan érzik magukat a vállalatnál.

Ha a munkahely távolsága okozott nagy időkiesést, és nem szeretnénk semmilyen esetben sem költözni, jelentkezés előtt mindenképp ellenőrizzük leendő munkahelyünk távolsága belefér-e az életvitelünkbe.

Az, hogy létezik-e tökéletes munka mindenkinek, nem biztos. A fenti tanácsok tisztázása után is felmerülhetnek előre meg nem határozott elvárások, de egy előre összeírt lista a pozitívumokról, amiket keresünk, csak segítheti keresésünket, még ha időközben formálnunk is kell rajta.


Oszd meg!