Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az USA felismerte, hogy a pandémia utáni újjépítést a nők és családok támogatásával kell kezdeni. Íme, a tervük

A világjárvány és következményei miatt bizonyos tekintetben évtizedeket léptünk vissza a női egyenlőségi jogok terén, és ennek a társadalmiakon túl komoly gazdasági hatásai is vannak. Természetesen negatívak. Szóval a kérdés, hogyan csináljuk? Hogyan fogjuk kiásni magunkat ebből a pandémiából és ragaszkodni az építsük meg jobban-elvünkhöz? Íme, az Egyesült Államok aktuális vezetésének válasza: összefoglaljuk a Build Back Better-terv nőket és családokat támogató részét.

A pandémia az egész világon nehéz helyzetbe hozta a nőket, számítások szerint harminc évet léptünk vissza a nemek közti egyenlőség frontján, és hiába indult meg az újraépítés, az Egyesült Államokban még mindig több mint kétmillióval kevesebb nő dolgozik jelenleg, mint a világjárvány előtt. Különösen a kisebbségekhez tartozó nők vannak ma (is) nehéz helyzetben. A helyzet nem egyszerűen az ő és családjaik pénzkereseti lehetőségeikről szól, hanem igen messzire gyűrűzik a társadalmi hatásaival is.

A szakértők a friss adatokat látva már korábban pedzegették: a hosszú távú megoldás a gyermek-, beteg- és idősgondozás központi megerősítésében, továbbá az oktatás támogatásában van. Az USA Fehér Háza a Build Back Better (magyarul: építsük vissza jobban) akciótervében kiemelten kezeli a nők ügyét, amely egyébként minden ember közös ügye és érdeke (és ettől 10-15 bázispontos GDP-növekedést vár hosszú távon).

1. A nők gondozási tevékenységének támogatása

Amerikában is elsősorban a nőkre hárul a gyermek-, beteg- és idősgondozás a családban – hatból átlagosan több mint egy nő gondoz idősebb családtagot -, és az ezzel kapcsolatos költséges jelentős része is. A másik oldalról viszont a kapcsolódó ellátásokban dolgozók – akik zömében színesbőrű nők – fizetése még mindig aránytalanul alacsony.

Ezen felül az Egyesült Államok a világ egyetlen országa, amely nem garantál fizetett gondozási-családi szabadságot. Ezért tehát az Egyesült Államok most

 • Átfogó nemzeti programot tervez a fizetett beteg- és gondozási szabadságok elérhetőségére.
 • Garantálni fogja a minőségi és megfizethető gyermekgondozási szolgáltatások elérhetőségét az alacsony- és közepes jövedelműek számára, továbbá felkínálja a lehetőséget általános ingyenes óvódai felügyeletre minden három-négyéves gyermek számára.
 • Kiterjeszti a hosszútávú ápolási szolgáltatások elérhetőségét.
 • Emeli a gyermekgondozásban és otthoni ellátásban dolgozók bérét.
 • Támogatja a kisebbségekhez tartozó anyák és csecsemőik egyenlő egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését.

2. A családok anyagi biztonságának megerősítése

Amikor a háztartásoknak nincs elég bevételük, lehetetlen választás elé kerülnek a lakhatási költségeik, az oktatási, egészségügyi kiadásaik és szükségleteik kielégítése között. Például az Egyesült Államokban majdnem kétmillióan élnek rossz állapotban lévő, sokszor az egészségükre is veszélyes kormányzati bérlakásokban, 75 százalékuk nő, és 33 százalékuk gyermekéről is gondoskodik. A Build Back Better csomag kiemelten kezeli az egyének gazdasági stabilitását és biztonságát is, azáltal hogy

 • Szerte az Államokban összesen több mint egymillió megfizethető lakóhely felújítását és felépítését támogatja.
 • Felújítja önkormányzati bérlakásait.
 • Kiterjeszti és emeli a gyermekek után járó adókedvezményeket.
 • Támogatja azon gyermekek élelmiszerrel való ellátását, akik erre rászorulnak.

3. A nők oktatáshoz, képzésekhez és munkához való hozzáférésnek támogatása

Az USA vezetésének célja egy méltányosságon alapuló rendszer kiépítése, és ehhez elengedhetetlen annak biztosítása, hogy a nők hozzáférjenek a magas szintű oktatáshoz és munkakörökhöz. Ehhez olyan támogató szolgáltatások magas szintű biztosítására is szükség van, mint a gyermekgondozás és a közlekedés, a jövedelemtámogatások, vagy az ösztöndíjak. Amerika munkahelyeit is meg kell még tisztítani a diszkriminációtól, rasszizmustól, ott is ki kell még alakítani a béreket illető transzparenciát. A Biden-Harris terv ezért

 • Védelmébe veszi a nők egészségét, biztonságát és jogait (így az egyenlő bérhez való jogát is) a munkahelyeken, többek között a szabálysértési bírságok megemelése által.
 • Invesztál a munkaerő-fejlesztési programokba, különösen a kritikus és gyorsan növekő szektorok terén, és új életpálya-modelleket dolgoz ki nők számára.
 • Fejleszti a gimnázium utáni képzések hozzáférhetőségét, megfizethetőségét és a hallgatók támogatási programjait.
 • Támogatja a nők és kisebbségek kutatás-fejlesztésbe, tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területekbe való bevonását például ösztöndíjak által.
 • Segíti a kisvállalkozások állami és magántőkéhez való hozzáférését.
 • Befektet a tanárképzésbe, fejleszti a tanárok kiválasztásának folyamatát, valamint kapcsolódó mentorprogramokba.

Nyitókép: Marcin Jozwiak / Unsplash

Oszd meg!