Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

könyv_unsplash

Tömegek falják, de kinek segítenek valójában az önsegítő könyvek?

Iparággá duzzadt a könnyen fogyasztható lélektani könyveket, tanfolyamokat, workshopokat magában foglaló tanácsadó szakma. De vajon milyen célt szolgálnak az önsegítő könyvek?

Egyik kliensem lelkesen idézett egy általa olvasott példaszituációt: gondolkodjon el a karrierválságban tipródó vagy a kiégés szélén álló olvasó azon, hogy mivel foglalkozna, ha lenne a bankszámláján félmilliárd forint! Azaz, mi lenne az, amit tényleg csinálna, ha semmiféle anyagi jellegű kényszerítőerő nem lenne az életében.

Az ehhez hasonló példamese, képzetes helyzet első ránézésre vonzó: közérthető, látványos, egyszerű és a benne rejlő meseszerű elemek talán egy picit a vezetői víziókra is emlékeztetnek, mely képzelgések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy nagy dolgok megtörténjenek (egy hatalmas épület létrehozása, egy háború megnyerése).

De ha ezek a példamesék jók, miért nem vonják maguk után automatikusan az olvasó életében a vágyott változást?

Először is azért, mert e példák mindig csak töredékek: a történet kontextusát már egyetlen önsegítő könyv vagy coach sem veszi nagyító alá: hogyan is került az a példabeli félmilliárd emberünk számlájára?

Örökölte? Akkor egy sor más dolgot is örökölt: kötelességtudatot, családi kapcsolatokat és ilyen-olyan elköteleződéseket. Lopta? Akkor hiába a vagyon, rettegve a tettenéréstől sosem lesz egy nyugodt éjszakája. Megdolgozott érte? Hányan és hányan indulnak neki azzal a munka világának, hogy életcéljuk a tengerparton koktélozni! Aki képes a munka, a szorgalom, az innováció nyomán olyan anyagi hátteret teremteni, mely révén élete hátralévő részében nyugodtan koktélozhat, az nem fogja magát jól érezni a tengerparti lötyögésben, hiszen élete alapja, identitásának elszakíthatatlan része a szorgalom, a teljesítmény, nem fog tudni egy helyben üldögélni.

A sokak által ismert és idézett történetek egyfajta pszichológiai gyorssegély-konfekciók, amelyek mindenkire jók és persze, igazán senkire sem.

Milyen lenne az életed, ha naponta összesen két órát dolgozhatnál, mert az orvos ezt írta elő?” Nos, a való életben a nap maradék huszonkét óráját az olvasó valószínűleg az azon való szorongással töltené, hogy mi történik majd vele a betegsége nyomán.

Az önsegítő könyvek, tanfolyamok, videokurzusok létrejötte mögötti elsődleges szándék nem is annyira a kliens, az olvasó életének jobbítása, hanem a szerző, a tanácsadó önmegvalósítása, ebbéli öröme, a segítő tevékenység által megszerezhető pénz, hírnév, pozitív társadalmi megítélés.

Az elsődleges szándék ez, írjuk, ám mielőtt elfordulunk tőlük, észre kell vennünk, hogy mégiscsak hatással vannak az olvasóra. A könyv mint mű, a workshop mint tanítás a befogadó által válik teljessé.

A munkát neki kell elvégeznie, s ha elvégzi, a könyv, a tanfolyam, a workshop valódi változást idéz elő.

Az olvasottak értelmezése és adaptálása a saját, speciális élethelyzetre az alkotás másik fele (az első fele a könyv megírása). A munka azonban megúszhatatlan.


dr. Ligeti György
szervezetfejlesztő

Borítókép: Unsplash

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.