Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tíz dolog, amivel megutáltathatod magad a LinkedInen

Van úgy, hogy barátot akarsz, és ellenséget szerzel. Íme néhány fontos illemszabály, ha használod a LinkedInt.

Ahogy egyre több a magyar tartalom és a magyarországi fehasználó is a LinkedInen, nem árt megszívlelni Liz Ryan, az amerikai Forbes.com külső szerzőjének jótanácsait. Mielőtt a konkrét illemszabályokba belemennénk, az is tanulságos, hogy mi indította őt az etikett megírására. Egy amerikai LinkedIn felhasználó ugyanis segítséget kért tőle, mondja már el, mit rontott el, amikor egy újonnan szerzett ismerőse 20 perc után törölte a kapcsolatai közül.

Az illető (bizonyos Greg), bejelölt valakit (szintén férfit), akit egy szakmai eseményen frissen megismert. Miután visszaigazolta a kapcsolatot, Greg küldött neki egy köszönő levelet, amit minden ilyen LinkedIn ismerkedés után el szokott küldeni. Saját maga kreálta ezt a köszönő videót, amiben elmesélte, hogy ki ő és mi a háttere, majd azzal fejezte be, hogy akárcsak a többi ismerősét, havonta kétszer majd őt is infomálja a vele történt friss fejleményekről. “Kérlek, szólj, ha nem akarsz ilyen leveleket kapni tőlem” – zárta szerinte udvariasan, mire az új ismerős azonnal törölte a kontaktlistájából.

Akárminek hívjuk, ez egy hírlevél, mondja erre Liz Ryan.

“Felírtál valakit egy hírlevélre, akitől erre nem kértél engedélyt.”

Ez pedig udvariatlan, mint ahogy minden olyan lépés visszatetszést kelt, ami nem a másikról, hanem saját magunkról szól.

Ez nemcsak Amerikában van így, a nyilvánvaló érdekkapcsolatok, az önző, nyomulós felhasználók, negatív kommentelők Magyarországon is inkább ellenségeket, mint barátokat szereznek. Nem árt észben tartani a következő 10 dolgot, amivel könnyen megutáltathatod magad a LinkedInen:

  1. Szpemmeld az ismerőseidet!
  2. Kérd meg az alig ismert kapcsolataidat, hogy ismertessenek össze az ő ismerőseikkel!
  3. Írj negatív kommenteket mások státusz- vagy blogposztjaira!
  4. Hívj el valakit randizni, vagy használd hasonló privát ismerkedésre a felületet!
  5. Kérd meg a kvázi idegen kapcsolataidat, hogy támogassanak (endorse-oljanak) bizonyos képességeidben! (Ha több elismerésre vágysz, inkább te támogass többeket, viszonozni fogják.)
  6. Kérj segítséget (pl. álláskeresésben) egy vadidegentől, csak mert az általad kiszemelt cégnél dolgozik! (Csak azért, mert ráakadtál valakire, aki egy neked vonzó cégnél dolgozik, még nem jelenti azt, hogy szívességet kérhetsz az ügyesbajos dolgaidhoz. Mindenki kellően elfoglalt, utálni fog egy ilyen húzásért, és mint munkakeresés is kifejezetten rossz módszer.)
  7. Közölj posztokat, amelyek a saját emberi nagyságodról, szerénységedről, alázatosságodról szólnak,  minthogy például hazafelé pénzt adtál egy kéregetőek! (Fantasztikus, hogy ilyen jó ember vagy, de ezt nem kell a világ tudtára adni. Magadért csináld, ne az önreklámért!)
  8. Írj uszító, nem odaillő megjegyzéseket!
  9. Alázz másokat, legyen szó emberekről, cégekről, bármilyen szervezetről!
  10. Lopd el mások tartalmát! (Ha tetszik egy másik LinkedIn felhasználó blogbejegyzése, ne plagizáld, inkább írj rá kommentet, és linkeld be az eredetit.)
Oszd meg!