Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Tényleg magabiztos vagy? Ha nem, a tested lebuktat!

Mindenki rengeteg apró jel segítségével közli a külvilággal, hogy éppen magabiztosnak vagy bizonytalannak érzi magát. Ha tudatosan változtatsz ezeken a jeleken, azon is változtathatsz, hogy mit sugárzol mások felé.

Az életünknek szinte egyetlen olyan területe sincs, amelyet ne befolyásolna, hogy mennyire bízunk önmagunkban és a képességeinkben. Könnyebben elérjük a céljainkat, ha ismerjük azokat a belső folyamatokat, amelyek befolyásolják a magunkba vetett bizalmunkat és képesek vagyunk ezeknek megfelelően cselekedni.

Az önértékelésünket két fontos tényező határozza meg:

  1. Az önmagunkról alkotott képünk, amit a saját gondolatainkból, szavainkból és cselekedeteinkből szűrtünk le egészen kis korunktól kezdve. Ez az a kép, ami arra a kérdésünkre ad választ, hogy „szerintünk mennyit érünk”. Ahhoz azonban, hogy erre a kérdésre választ tudjunk adni, szükségünk van a többi emberre is, akikkel összehasonlíthatjuk magunkat, hiszen az értékünk és a fontosságunk csakis más emberek értéke és fontossága mellett nyer értelmet.
  2. Az önértékelésünk másik meghatározó tényezője a környezetünkben élő emberek visszajelzésein alapszik, vagyis mások válasza arra a kérdésre, hogy „szerintük mennyit érünk”. Ha pozitív visszajelzést kapunk, akkor javul az önértékelésünk, ha azonban negatívat, akkor romlik. Mindebből az következik, hogy részben mások értékelése alapján kell a saját önértékünket meghatározni.

A tested elárulja a titkaidat

A testbeszéded nemcsak azt árulja el, hogy mit gondolsz valójában a másik emberről, de arról is világos képet ad, hogy te mit gondolsz önmagadról. Az önmagadról kialakított vélemény megmutatkozik a testtartásodon, a gesztusaidban és a reakcióidban is. Hogy épp magabiztosnak vagy bizonytalannak, értékesnek vagy értéktelennek, fontosnak vagy egy senkinek gondolod magad az adott helyzetben, az mind kiderül egy szakavatott szem számára. A tested egyfajta tükörképe a belső világodnak, amit a külvilág tudatosan, vagy tudattalanul, de levesz.

A testtartásod, a járásod, a kézfogásod, a gesztusaid, az arcjátékod, az öltözködésed, a frizurád, a hangszíned és a szóhasználatod is mind-mind arról árulkodik, hogy milyen viszonyt ápolsz önmagaddal. A bizonytalan, önmagát gyengének, tehetetlennek gondoló ember próbál a lehető legkisebbnek mutatkozni. A testtartása görnyedt, járás közben a fejét lehajtja, a vállai előrebuknak, a mellkasa beesik, a kezeit pedig szorosan maga mellé szorítja vagy zsebre teszi.

A legtöbb állathoz hasonlóan, ha erőtlennek, bizonytalannak érezzük magunkat, ösztönösen összehúzzuk a testünket, hogy kisebbnek látszódjunk és védjük a létfontosságú szerveinket. Például összefonjuk a karjainkat, átkulcsoljuk a bokánkat, átkaroljuk önmagunkat, lehajtjuk a fejünket, egymásra helyezzük a lábainkat, vagy magunk alá húzzuk őket. Ezzel az ösztönös mozdulatsorral kívánjuk tudat alatt az erőtlenségünket kimutatni a külvilág felé.

Az önbizalomhiány érzése az arcunkon is megmutatkozik megfeszülő arcizmok, merev szemöldök, összeszorított ajkak formájában. A beszédünk is halkká, erőtlenné, bizonytalanná válik ilyenkor. A testünk minden egyes porcikájával védekezik, ezzel a következő üzenetet közvetítve mások felé: „Gyengének és tehetetlennek érzem magam!”.

A magabiztos emberek viselkedése és testtartása ennek pontosan az ellenkezője. Nem tartanak a környezetüktől, ezért magabiztosan megnyitják a testüket. Járás közben egyenes háttal, hátrahúzott vállakkal, kiemelt mellkassal, behúzott hassal és sokkal gyorsabb tempóban is közlekednek, mint az önbizalomhiányban szenvedő társaik.

Emellett természetesen nem hiányozhat a magabiztos testtartás „szimbóluma”, a felemelt áll sem, ami azt az üzenetet közvetíti, hogy „Tessék, üssetek meg! El fogom viselni!”. Míg a bizonytalan ember lehajtja a fejét, hogy ezzel védje az állát, addig a magabiztos felkínálja, hogy tudat alatt az erejét fitogtassa vele.

Akár egy Facebook-fotó is leleplezhet

Michelle Duguid amerikai pszichológus érdekes felfedezést tett. Rámutatott arra, hogy már egy egyszerű fényképből is következtetni lehet az emberek önbizalmára. Különböző személyek Facebook-profilképeit analizálta, majd beszélgetésre invitálta őket. Akik az interjú során egészséges önbizalomról árulkodtak, azok a profilképeiken is minden esetben felvállalták az arcukat, és nyitott testtartásban fotóztatták le magukat.

Például kitárták a karjaikat, terpeszben álltak, átkaroltak másokat vagy előszeretettel fotóztatták le magukat közelről is. Ezzel szemben a bizonytalanok sokszor egy fiktív karakter képe mögé rejtőztek, vagy ha készült is róluk fotó, azokon nagyon zártak voltak: ültek, maguk mellé szorították a kezeiket, esetleg tárgyak vagy más emberek mögé bújtak.

James Pennebaker amerikai szociálpszichológus pedig rávilágított arra, hogy az önbizalomhiányban szenvedő emberek még a beszédükben is eltérnek a magabiztosaktól. A vizsgálatai kimutatták, hogy az önmagukban bizonytalan emberek sokkal gyakrabban használják az “én”, “engem”, “nekem” személyes, valamint az “enyém” birtokos névmásokat, szemben a magabiztos emberekkel. Ennek az az oka, hogy a bizonytalan emberek sokkal inkább önmagukra és önmagukba tekintenek, míg a magabiztosak kifelé néznek a világba a céljaik irányába.

Az önbizalom érzése és a hormonok

Bizonyára hallottál már a dopaminról, amit boldogsághormonnak is neveznek, az endorfinról, amit a szervezet természetes fájdalomcsillapítójaként tartanak számon, vagy az adrenalinról, ami az „üss vagy fuss” reakcióért felel. A tesztoszteron pedig fontos szerepet játszik a magabiztosság érzésében. Ebből a hormonból kb. tizenötször-hússzor több mennyiség található a férfiak szervezetében, mint a nőkében, de a nőkben is ott van, és rájuk is ugyanolyan hatást gyakorol, csak más mértékben. A magas tesztoszteronszint egyébként nemcsak az embernél, de a legtöbb állatnál is a dominancia és a státusz szimbóluma. A legmagasabb hormonszinttel rendelkező egyedek az alfahímek és az alfanőstények.

Számos kutatás arra is rámutatott, hogy ha növelni szeretnénk a tesztoszteron mennyiségét a szervezetünkben, akkor az egyik leghatékonyabb módja, ha magunkra „erőltetjük” a magabiztos emberek nyitott testtartását. A testünk megnyitásával magabiztos, nyugodt képet közvetíthetünk magunkról, amit mások elismerően vesznek tudomásul. A pozitív visszajelzések pedig erősíteni fogják az önértékelésünket, ami magabiztosabb gondolatokat, érzelmeket, és ezzel együtt magasabb tesztoszteronszintet is eredményez majd.


 

"Minden értelmes ember önfejűnek tűnik időnként."