Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tényleg jó ötlet lenne megengedni a munkahelyi szunyókálást?

Mindenki érezte már azt munka közben, hogy az egyetlen dolog, amihez kedve lenne, az az, hogy lefeküdjön aludni.

 „Ilyen gyárban, olyan gyárban
mindig lábujjhegyen jártam.
Ne legyen most semmi lárma,
szent dolog a melós álma!

Szól a nóta a Budapest Retró egyik jelenetében, ahol az operatőr egy kamerával végigoson egy gyárban, és mindenhol vidáman horkoló melósokat talál. (2:29-nél kezdődik)

Igazából belegondolva az óvoda után kegyetlen módon elvágják az ebéd utáni szunyókálás lehetőségét, pedig igény az egyértelműen volna rá – ezt mondjuk fel is ismerte sok vállalat, például a Google is külön szundikabinokat épített, abban a reményben, hogy egy fél órás relaxálás segít a kreatív gondolkodás újraindításában. (A korrektség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy ezek az álommunkahelyek általában szemrebbenés nélkül hagyják 14-15 órákat dolgozni az alkalmazottakat, cserébe viszont nem is fukarkodnak a jóságokkal, ingyen kaja, stb, valamit valamiért ugye.)

Az amerikai Forbes annak járt utána, hogy milyen mítoszok keringenek a nappali alvással kapcsolatban, és a valóság ehhez képest mennyire tér el.

Mítosz: Egy szundi a nap közepén csak fáradtabbá tesz
Valóság: A napközbeni rövid pihenő teljesen normális, több országban a kultúra része, siesta, pausa pranzo néven.

Mítosz: A napközbeni alvás miatt kevésbé leszünk hatékonyak
Valóság: Nagyjából délután kettő és négy között teljesen normális, hogy az ember elálmosodik, része az úgynevezett cirkadián ritmusnak. Az álmosság mértéke függ a kortól és az egészségi állapottól, viszont a kutatások szerint túl sokat nem vesztene a workflow, ha egy fél órás kidőlést engedélyeznénk magunknak ebben az idősávban, ugyanis a késő délutáni órákban az ember hatékonyabb, mint az ebédet követő időszakban.

Mítosz: Mindenkinek jót tenne, ha szundizhatna a nap közepén.
Valóság: Nem mindenkinek van erre szüksége! Egy csomóan simán eldolgozgatnak, és ők például megszívnák, ha kötelezően le kéne állniuk, majd fél-egy óra után kellene felvenniük a fonalat.

Egy felnőtt embernek általánosságban 7 órányi (vagy egy kicsit több) alvásra van szüksége egy nap. Viszont a felnőtt lakosság (ez egy amerikai példa) 35%-a ettől kevesebbet alszik.

Oszd meg!