Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

alvo kutya

Tényleg az alvásmegvonás a sikeres vállalkozás titka?

„Snooze, you lose”, hangzik a jól elterjedt angol közmondás – azaz nyomd meg a szundi gombot, és biztosan nem leszel sikeres vállalkozó. Tényleg az alváshiány a siker kulcsa? A Forbes.com alvásszakértővel járta körül a témát.

Chris Brantner alvásszakértő szerint a siker titka egyáltalán nem az alvásmegvonásban rejlik. Nem véletlenül hangoztatja minden szakértő a napi 7-8 óra alvás fontosságát, a legtöbb embernek valóban ennyire van szüksége ahhoz, hogy rendesen funkcionáljon hosszú távon. Valahogy viszont mégis összekötjük a sikerességet az alvás hiányával a mai napig. Jack Dorsey, a Twitter alapítója, Marissa Mayer, a Yahoo ex-ügyvezetője, Indra Nooyi, a PepsiCo ügyvezetője mind híresek arról, hogy lényegesen kevesebbet alszanak, mint napi nyolc óra. Churchill és Edison sem hittek a nyolc óra pihenésben, de Obama és Elon Musk is beéri állítólag napi hat órával.

Nuala Murphy sztorija sokaknak ismerős lehet. A hölgy ma már vállalkozó (a Moment Health techvállalat alapítója), multis múltjában viszont nem egyszer fordult elő, hogy éjjel háromkor is menedzserekkel emailezett. Akkoriban ez volt számára a normális.

„Az alváshiány a siker bizonyítéka volt, demonstrálta, hogy rugalmas és erős vagyok.”

Murphy szerint viszont újra felragyoghat tisztességes pihenés csillaga, személy szerint ő Ariana Huffington Az alvás forradalma című könyvéhez köti az alváshiányra építő kultúra hanyatlását. Szerinte a könyv átformálta azt, hogy mi az, hogy vállalkozói siker, összekötötte az alvást a hatékonysággal, a tiszta gondolkodással és a jó döntések meghozásának képességével – vagyis magyarra fordítva kevesebb hülyeséget csinálunk és produktívabbak vagyunk, ha eleget alszunk.

Ez eddig jól hangzik, de mi van, ha az ember vállalkozik? Egy cég születésekor majdnem biztos, hogy az alvás lesz az, ami fokozatosan a háttérbe szorul. Aludni viszont kell, úgyhogy ilyenkor mindenki a maga ízlése szerint kreatívabbnál kreatívabb megoldásokat talál ki a pihenés pótlására.

Az alvással kapcsolatosan gyakran felmerül a jó öreg pacsirta-bagoly kérdés is. Van, aki reggel érzi magát csúcsformában, mások inkább éjfél körül érzik magukat a legjobb passzban. Brantner szerint a dolognak semmi köze a sikerességhez.

„Különböző, egymásnak ellentmondó tanulmányok vannak arról, hogy a korán kelő emberek hatékonyabbak-e vajon, vagy hogy az éjjeli baglyok sikeresebbek-e, mint mások. A legfontosabb az, hogy a 7-8 óra alvás meglegyen. Az, hogy ez este 9-től reggel 4-ig, vagy éjféltől reggel 7-ig történik, nem különösebben számít.”

A Forbes.com példaképpen Nick Jamest (bagoly) és feleségét, Jo Jamest (pacsirta), a Bedfolk alapítóit hozza. Teljesen eltérő szokásaik vannak, Jo általában nyolc órát alszik és estére elfárad, Nick viszont gyakran dolgozik éjjel és alszik több részletben, ami miatt reggelente használhatatlan. Mégis ügyesen megoldották, hogy ezt cégük javára fordítsák. „Sokszor én vagyok az, aki késő estig dolgozik, Jo pedig kidől, másnap pedig tovább alszom vagy az ágyból emailezek, míg ő már bent van az irodában” – mondja Nick.

Tehát függetlenül attól, hogy kinek hány órára van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát, inkább az alvás minőségére kell fókuszálni, amit a legkönnyebben a rutinnal lehet fejleszteni. Vagyis egyszerűen arról van szó, hogy minden nap ugyanakkor feküdjünk le, és ugyanakkor keljünk – a többi pedig már csak szervezés kérdése.

 

Oszd meg!