Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 szokatlan karriertipp nőknek, akik tipikus pasiterepen dolgoznak

A világnak kétségtelenül több adattudós nőre van szüksége, mint ahányan ma ezen a terepen dolgoznak, már csak azért is, hogy az éterben elérhető információk kiegyensúlyozottabbak, az egyenlőséget támogatók legyenek. Az amerikai Forbes két sikeres adattudóstól kért karriertippeket.

Olivia Martin, az egykori Microsoft CEO Steve Ballmer által alapított nonprofit USAFacts adatelemzője, és fiatal kora ellenére topvezetőként dolgozik. Allison Sagraves egy amerikai nemzeti pénzügyi szervezet adatelemzési vezetője (CDO). Nem hétköznapi karriertippjeiket az amerikai Forbes foglalta össze.

1. Ne a szenvedélyt keresd

Sok coach és guru tanácsolja, sőt tesztek is segítenek abban, hogy „megtaláld azt a munkát, ami a szenvedélyed”. Sagraves szerint ugyanakkor gyakran már az orrunk előtt van az a fajta szenvedély, amire szükségünk van. Ő például elsőre unalmasnak találta a pozíciót, amiben aktuálisan dolgozik, aztán megnézte ugyanazt egy tágabb perpektívából, és felismerte annak távlati hatásait és lehetőségeit. Ettől máris izgalmasabbá vált számára, amit csinál.

2. Bízz a saját eredményeidben

„Azt hiszem, bármilyen olyan területen dolgozol, ahol kevés a nő – ami különösen igaz az adattudományokra –, különösen fontos, hogy bízz magadban és az elvégzett munkádban” – mondja tapasztalatai alapján Olivia Martin.

3. Ne csak a feladat, hanem a főnök alapján is szelektálj

Néha fel sem ismerjük, mennyire fontos egy megértő, támogató vezető, aki megbecsüli csapattagjait és kellő kihívások elé állítja őket – egészen addig, amíg nem akad dolgunk rossz főnökkel. Martin a támogató mentorok jelentőségére is felhívja a figyelmet, és utal rá, hogy egy erős mentor az ember egész életét képes pozitívan befolyásolni.

4. Ne tervezz meg minden lépést

Légy kíváncsi és csak figyeld, merre visz az utad – mondja Sagraves. Sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy mások útját figyelik és ahhoz hasonlítják a sajátjukat, de ez zsákutcába vezethet. Sagraves arra bátorít minden nőt, hogy legyen nyitott, tanuljon, vállaljon kockázatot, és járja a saját útját.

5. Úgy beszélj magadhoz, ahogy a legjobb barátodhoz beszélnél

Amit magadról gondolsz, amit magadnak beismersz, annak hatalmas ereje van. Ismerd el a teljesítményedet, és saját véleményedet helyezd másoké elé. Soha ne degradált magadat és eredményeidet.

Nyitókép: Sigmund / Unsplash

Oszd meg!