Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Andy Kelly, Unsplash

Szeretet és kaki – ez a két szó határozza meg, hogy emberek vagyunk-e

A jövőben egyre nehezebb lesz megkülönböztetni a mesterséges intelligenciát az emberi értelemtől. De mi lenne, ha egyetlen szóval is fel lehetne fedni, ki gépagy és ki nem az? Az MIT kutatói már tudják a választ.

Ugyan a chatbotok még messze vannak attól a szinttől, hogy minden téren meggyőzzék a felhasználókat a mögöttes intellektus valódiságáról, ez idővel egyre könnyebb lesz, hiszen a technológia, a számítási kapacitás, illetve a gépek nyelvismerete folyamatosan fejlődnek.

Én, a robot

Az első elméleti MI-szűrő kísérlet Alan Turing nevéhez fűződik, a Turing-teszt azonban hosszabb annál, semmint egy rövid beszélgetésbe lehessen sűríteni. John McCoy és Tomer Ullman kutatók ezért szerették volna a lehető legjobban lerövidíteni, és végül egy gondolatkísérlet segített megtalálni a tökéletes módszert.

Tegyük fel, hogy egy sötét szobába zárnak egy robottal! Egy bíró feladata eldönteni, ki ember és ki nem – a játék tétje a túlélés. Mivel a gép és te is élni akartok, igyekeztek meggyőzni a bírót, hogy ti bizony emberek vagytok. A bíró egyszer csak azt kéri, mondjatok egy szót az angol szótárból; ő már ennyiből is tudni fogja, ki él és ki hal meg.

C3PO még messze van

C3PO még messze van

Melyik lesz az a szó, amit mondasz?

A kutatók ezt a kérdést tették fel ezer résztvevőnek, a tíz leggyakoribb válasz pedig az alábbi lett:

  1. szeretet (134 válasz)
  2. részvét (33)
  3. ember (30)
  4. kérem (25)
  5. könyörület (18)
  6. empátia (17)
  7. érzelem (14)
  8. robot (13)
  9. emberiség (11)
  10. élek (9)

Egy rugóra jár a (gép)agyunk

A tudósokat meglepte, hogy az ezer résztvevő többsége vagy azonos szavakat mondott, vagy nagyon hasonló csoportból válogatták össze őket, pedig az angol szótárban több százezer lehetőség van. A kísérlet következő lépése az volt, hogy a leggyakoribb válaszokat párokba rendezték, majd megmutatták őket a bíróknak, akiknek el kellett dönteniük, melyik szó mögött áll valódi ember.

A győztes szó a „poop”, avagy kaki lett, de a „love”, azaz szeretet is népszerű választásnak bizonyult.

A mögöttes érvelés szerint a bírókat meglepte a sok esetben tabuként kezelt téma, ami nemcsak leírni akar egy emberi érzelmet, hanem provokál, bizonyos szempontból vicces is. A kutatók rámutatnak, hogy korunk chatbotjai ritkán humorosak, vagy ha mégis, az is gyakran a véletlen, semmit valódi szellemesség műve. Így ha valaki vicceset mond, feltételezzük, hogy emberről van szó.

Jöhetnek a kakival viccelődő chatbotok

Az eredmények egyébként a mesterséges intelligencia fejlesztésében is felhasználhatók, hiszen rámutatnak, milyen irányba kéne menni ahhoz, hogy egy nap teljesen meggyőző gépagyakat alkossunk. McCoy kedvenc kísérletben szereplő szava egyébként az „err…” volt, avagy az angol „ööö”, amit ugye egy valamire való robot sem mondana. „Okos húzás volt” – mondta.

Főoldali kép: Andy Kelly, Unsplash

Oszd meg!