Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szakítanál egy hónapra a telefonnyomkodással? Nem biztos, hogy annyira jó ötlet

Ismerős a történet: egy barátod rájön, hogy túlságosan függ a különböző appoktól, ezért úgy dönt, egy ideig megszabadul az okostelefonjától, Ipadjétől vagy számítógépétől, hátha utána jobb lesz a helyzet.

Az esetek többségében nem lesz jobb, legalábbis a Business Insider cikke szerint. Hiába egyre népszerűbb a vállalatvezetők és menedzserek körében a digitális detox, azaz amikor úgy döntenek, hogy egy meghatározott ideig a telefon értelmetlen nyomkodása helyett meditálnak, sétálnak vagy sportolnak, a kijelölt időszak leteltével a legtöbben ugyanott folytatják, ahol abbahagyták.

Cal Newport, a Georgetown University professzora szerint a digitális detox az esetek többségében nem működik, és mint sok hasonló hot topic esetében, könyvében ő is egy új kifejezést vezet be, hogy jobban érzékeltesse, miért nem. (Olyasmi ez, mint újranevezni a munka-magánélet egyensúlyt.) Newport szerint abban a formában, ahogy a legtöbben csinálják, semmi értelme egy hétig vagy hónapig leszakadni az appokról, úgy véli, különbséget kell tenni a digitális detox és a digitális rendrakás (decluttering) kifejezések között, utóbbi ugyanis szerinte az igazi megoldás az appfüggőségre.

Így működik: kijelölsz egy harmincnapos periódust, amikor szakítasz az összes appal és felesleges technológiával, a felszabaduló időt pedig arra használod, hogy rájöjj, mik azok a tevékenységek, amiknek tényleg van értelme, legyen az festés vagy írás.

A 30 nap elteltével egyenként vissza lehet térni a különböző appokhoz és felületekhez, de csak miután átgondoltuk, mi az, aminek tényleg van értelme és értéke, és hogyan használjuk őket a továbbiakban.

A detox és a rendrakás között tehát nagyjából az a különbség, ami a való életben is, azaz nem azért tartasz szünetet, hogy utána ugyanúgy menjen minden tovább, ahogy addig, hanem hogy legyen időd kitalálni, hogyan javíts a technológiával való kapcsolatodon – mint ahogy az otthonában sem azért tesz rendet az ember, hogy másnap aztán minden ugyanúgy nézzen ki, mint a nagytakarítás előtt.

A főnök kikapcsolta a netet, és elutazott a világ másik felére közösséget építeni

Oszd meg!