Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szabadtéri munkaállomások és felfújható elválasztók – ilyenek lesznek a Google irodái

A Google, ami népszerűvé tette az open office fogalmát és a bőkezű juttatásokat, most újratervezi az irodai tereket, hogy alkalmazkodjon a pandémiában megváltozott elvárásokhoz.

Öt évvel az alapítása után, 2003-ban a Google dolgozói átköltöztek a Szilícium-völgy egyik garázsában felállított kecskelábú asztalok mellől egy levegős, nyitott irodába. A Googleplex fantázianevű kampusz követendő mintája lett annak, hogyan kellene kinéznie egy innovatív munkahelynek. Az évek során pedig egyre több járandóságot kaptak a dolgozók:

ingyen volt az étkezés, buszok szállították őket oda-vissza – így könnyű volt bent lenni az irodában egész nap.

Miután a Google újradefiniálta, hogyan kell bánni a dolgozókkal, most az iroda fogalmát is átértelmezi. Különleges posztpandémiás munkahelyet teremt az utóbbi egy évben a home office-hoz szokott dolgozóinak, akik nem akarnak egész nap az irodában ülni – írja a The New York Times.

A cég arra ösztönzi – de nem kötelezi – az alkalmazottakat, hogy oltassák be magukat, mielőtt visszajönnek az irodába, valószínűleg szeptemberben. A Google épületek belülről eleinte nem látszanak majd nagyon másnak, de jövőre vagy azután több millió négyzetméteren alakítja át a cég a belső tereket, ami a globális irodáinak 10 százaléka.

A Google valójában már azelőtt elkezdett gondolkodni az új irodamodellen, hogy a koronavírus home office-ba kényszerítette az alkalmazottait.

Megkérdeztek pár tanácsadót, akik a Z generációval és a mostani gimnazisták szocializációs és tanulási szokásaival foglalkoznak, hogy vajon ez a korosztály milyen munkahelyre vágyik majd, amikor elkezd dolgozni.

A válasz körülbelül az IKEA és a Lego kombinációja. Ahelyett, hogy íróasztalok sorakoznának fix rendben, most úgynevezett team podokat hoznak létre, és minden ilyen egységet (benne székek, íróasztalok, tábla és tárolók) különböző elrendezésben lehet használni. A tárgyalótermek is mások lesznek, és félkörben ülnek majd, és közben mindannyian láthatják egy hatalmas kivetítőn azokat, akik otthonról jelentkeznek be. 

Ha pedig jobban el akarnak rejtőzködni egy meeting résztvevői, akkor megjelenik majd egy robot, ami körülbelül úgy néz ki, mintha egy számítógép belsejét kerekekre szerelték volna, és szépen felfúj egy elválasztót a tárgyaló tér köré. 

Emellett szabadtéri munkaállomásokat is kiépít a cég, felelve azokra az aggodalmakra, hogy a zárt térben gyorsan terjed a vírus.

A tervek elég látványosak, akit érdekelnek az új Google-irodák, a The New York Times cikkében talál képeket!

Borítókép: Google-iroda Sydney-ben, forrás: google.com

Oszd meg!