Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Saját vállalkozásod van és kételkedsz önmagadban? Így lépj túl rajtuk!

Amikor a saját üzleted építed, elkerülhetetlen, hogy megkérdőjelezd a döntéseidet. Nem vagy egyedül, ezeken az álmatlan éjszakákon mindenki átesik.

Amikor valaki a saját vállalkozását építi és a maga ura, először meglepő lehet, milyen nagy befolyással van az ember személyes mentalitása a mindennapi hatékonyságra és produktivitásra. Joseph Liu öt éve alapította meg a karriertanácsadó magánvállalkozását, és most jutott el arra a pontra, hogy magabiztosnak érzi magát és elhiszi, hogy képes egy céget fenntartani.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy időről időre ne kérdőjelezné meg önmagát, hogy a jó úton jár-e. Ezért összeszedte a Forbes.com-on az öt leggyakoribb kétséget, amin vívódni szokott, és ad pár tippet azoknak, hogyan lehet ezeken túllendülni, akik hasonló cipőben járnak.

1. Elég gyorsan fejlődök?

Ha valaki magánvállalkozásba vág, sokszor felmerülhet benne, hogy vajon elég gyorsan növekszik-e, hogy fenntartható legyen az üzlet. Ilyen esetekben gyakran másokhoz hasonlítják a növekedésüket, ráadásul a legjobb iparági példákhoz, nem is az átlaghoz, ami különösen demotiváló lehet.

Ezen Liu úgy lendült túl, hogy személyes és reális célokat tűz ki minden évben, és különösen ügyel rá, hogy ne csak gépiesen hajszolja a mérföldköveket – sosem felejti el megünnepelni, ha elérte a kitűzött számokat.

2. Elég hiteles vagyok?

Ha valaki otthagyja a céges pozícióját, hogy teljesen a saját vállalkozására koncentráljon, akkor az adott vállalat jól bejáratott nevét és márkáját is maga mögött hagyja. Amit nyerni lehet a nagyobb autonómiával, szabadsággal és függetlenséggel, az

A tapasztalattal egyre könnyeb lesz eladni magad, de előtte elengedhetetlen, hogy szánj elég időt a személyes sztoridra, a narratíva felépítésére, amivel tárgyalásokon mutatod be magad. Ha eléggé letisztáztad, hogy mi az, amit te tudsz nyújtani az ügyfeleidnek, és ezt eleget gyakoroltad, hogyan adod elő, te is hinni fogsz a sztoridban – így pedig másokat is könnyebb lesz meggyőzni, hogy higgyenek benned.

3. Túl hamar hagytam ott az állásomat?

Mindig bonyolult kitalálni, mikor jött el az ideje, hogy otthagyd a munkahelyed. Még akkor is, ha jó okaid vannak, hogy máshol lépj tovább a karrieredben, ottmarad benned a kérdőjel, hogy mi lett volna akkor, ha maradsz, milyen lehetőségeket szalasztottál el.

Lehet, hogy ha kitartottál volna még egy ideig, azok az extra lehetőségek és tapasztalatok később jól jöttek volna még, amikor már a saját üzletedet építed. A valóság az, hogy ezt már sosem fogod megtudni, mi lett volna a legtökéletesebb pillanat a váltásra, ezért felesleges is ezen gondolkodni. Koncentrálj inkább arra, hogy a helyzetet optimális volt, hogy elég jónak érezd az időzítést a váltásra, és tekints előre.

4. Fogom valaha sikeresnek érezni magam?

A siker attól függ, mi mit érzünk sikernek. Ha van egy jó állásod magas fizetéssel, magas pozícióval egy jól csengő vállalatnál, könnyebb sikeresnek érezni magad, mint magánvállalkozóként – legalábbis a felszínen. Ezek könnyen mérhető és összehasonlítható dolgok, de csak egy oldala az éremnek, a sikerességnek ennél sokkal több arca van. Az, hogy olyan munkát végzel, ami motivál, több időt tudsz tölteni azokkal az emberekkel, akik fontosak neked, a magad ura tudsz lenni, és emellett még fenntartod magad és a vállalkozásod, már önmagában lehet siker.

5. Mikor jön el az áttörés?

Éveken át dolgozol kitartóan, keményen, türelemmel valamin, de az áttörés csak nem akar jönni. De sosem tudhatod előre, hogy milyen közel jársz ahhoz fordulóponthoz, amikor hirtelen minden addigi döntésed értelmet nyer és összeáll a nagy kép. Az egyik napról a másikra elért sikerek ritkábbak, mint a fehér holló. Ami kívülről annak tűnik, valójában hosszú évek kemény munkája van mögötte. Hinni kell benne, hogy a kitartás és a kemény munka végül kifizetődő lesz.

Borítókép: Brooke Lark // Unsplash

Oszd meg!