Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

Rekordmennyiségben hasznosítottunk újra az EU-ban

Egyre tudatosabbak az Európai Unió polgárai, ha újrahasznosításról van szó, folyamatosan növekedik az újrahasznosított hulladékok aránya (és mennyisége), derül ki az Eurostat legfrissebb felméréséből.

Az Eurostat gyorsjelentése alapján az összes hulladék 55 százalékát hasznosítottuk újra az Unióban 2016-ban (a főbb ásványi hulladékok ebbe nem tartoznak bele) –  2010-ben ugyanez csak 53 százalék volt. Az építési-bontási hulladékok 89 százalékát sikerült újrahasznosítani 2016-ban, a csomagolásból származó szemét 67,

a műanyag csomagolásoknak pedig 42 százalékát, ami a 2005-ös 24 százalékhoz képest mindenképp nagy ugrás, még ha az optimális aránytól még mindig messze vagyunk.

Az elektronikai hulladék újrahasznosítottsági aránya 41 százalékos volt, szemben a 2010-es 28 százalékkal, míg a kommunális hulladék (intézményi-, kiskereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységből, valamint a közterületek tisztán tartásából származó hulladék) újrahasznosítottsága 50 százalék körül alakult.

Ennek ellenére továbbra is csupán az EU-ban használt anyagi erőforrásoknak továbbra is csak 12 százaléka érkezik újrahasznosított tárgyakból és visszanyert anyagokból, ami pedig nagyban csökkenthetné az elsődleges nyersanyagok kitermelését.

 

A világkormány tagjai is lehetnek idióták, de a reményt nem szabad feladni

Sulizsák: a program, amivel az iskola pénzt keres, a bolygón pedig kevesebb lesz a szemét

Olvasd el Legyél jobb rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő