Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Amy Hirschi / Unsplash

Öt tudatos lépés, hogy megkönnyítsd a nehéz munkahelyi beszélgetéseket

Különbözőek vagyunk, így fontos, hogy a fajsúlyos megbeszéléseknél és felmerülő nézeteltéréseknél tisztázzuk azokat a kereteket, amikkel normális párbeszéd jöhet létre. A nyílt és őszinte beszélgetés a legjobb mód arra, hogy nagyobb egyetértéssel és kevesebb konfliktussal haladjunk tovább előre.

Vannak azok a típusú beszélgetések, amikhez elengedhetetlen az alapos felkészülés. Súlyuknál fogva ezek azok, amikre már napokkal előtte rágörcsölünk, és forgolódunk, pedig aludnunk kellene.

Az állandó aggódás miatt azonban a beszélgetés napján fáradtak, idegesek és szorongóak leszünk.

Mindannyiunk életében vannak ilyen nehéz diszkussziók, ezeket nem lehet kikerülni. Ám a megfelelő felkészülés és a párbeszédhez felállított keretek segíthetnek abban, hogy ne csak eredményes, de higgadt is legyen a kommunikáció. Az amerikai Forbes öt jó tanácsot javasol.

1. Teremts támogató környezetet

Találj egy olyan helyet, ahol biztosan nem zavarnak majd meg, és kapcsold ki a telefonodat, laptopodat. Amikor csak félig vagyunk jelen egy beszélgetésben, mert titokban az egyik szemünkkel a telefont sasoljuk, a tiszteletlenség benyomását tükrözheti. A nehéz beszélgetések során nagyon fontos, hogy hangsúlyozzuk a másik felé érzett tiszteletünket.

2. Hallgass meg másokat

Legyél nyílt és kíváncsi, ne ítélkezz a beszélgetőpartnered fölött.

Azzal a szándékkal vegyél részt a megbeszélésen, hogy türelmesen végighallgatod a másik felet is, nem leszel védekező, vagy támadó sem.

Ha mégis úgy éreznéd, hogy érzelmeid eluralkodnak rajtad, és beleszólnál a másik mondanivalójába, engedd el ezeket az érzelmeket, és irányítsd a figyelmed a beszélőre.

3. A monológ ilyen esetekben célravezetőbb

Ahelyett, hogy mindenki egymás szavába vágva beszélne, mindenkinek legyen lehetősége három percben elmondania a magáét. A monológba a hallgató jó eséllyel nem fog belevágni kérdéseivel, vagy kötekedéseivel, egyszerűen csak figyel.

4. Ha kell, tarts szünetet

Amikor a hangulat egyre feszültebbé válik, vagy eluralkodnak az érzelmek, itt az ideje szünetet tartani. Egy apró szusszanás csodákra képes, utána ismét higgadt fejjel folytatható a társalgás.

5. Beszéld meg a következő lépést

Nagyon fontos, hogy az ilyen nehéz beszélgetéseknek mindig legyen valamilyen eredménye. Nem feltétlenül végelges megoldás szükséges, de az fontos, hogy a felek úgy érezzék, haladtak a probléma vagy a feladat megoldásával.

Fotó: Amy Hirschi / Unsplash

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.