Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Brooke Lark // Unsplash

Olyan határozatlan vagyok, vagy mégsem? – három stratégia a jobb döntéshozatalért

Menjek vagy maradjak? – karriertanácsadóként Ashley Stahl sokszor hallja ezt a kérdést, ez pedig természetes, hisz a döntéshozatal az egyik legkomplexebb pszichológiai folyamat, amivel szembesülhetünk.

Ugyanakkor szerinte egyetlen faktor áll a jó döntés meghozatala mögött: az, hogy bízunk-e magunkban. Ahhoz, hogy mi is könnyebben dönthessünk, három stratégiát sorol fel az amerikai Forbesnak írt külsős cikkében.

1. Fogadd el, hogy ha nemet mondasz is döntést hozol!

A döntésképtelenségnek sokféle arca van. Érezheted úgy, hogy kimaradsz valamiből, vagy egyszerűen elbuksz, ha nemet mondasz, avagy „rosszul döntesz”. Aztán meg rághatod magad utólag: „mi lett volna, ha?” A legtöbb vezető egyetért, hogy a magabiztosság elengedhetetlen a jó döntéshozatalhoz.

Bárhogy is legyen, döntést hozni jobb, mint nem csinálni semmit. Bárhogy cselekedj, előrébb lépsz általa. Sok esetben, különösen karrierdöntések esetén, a megfelelő út megtalálása próba-szerencse alapon sikerül. Ebbe pedig bizony a nem is sokszor belefér.

2. Fogadd el, hogy nem ismerheted a jövőt!

Az agyunk, különösen a limbikus rendszer, úgy működik, hogy feldolgozza az ismert információkat és az érzéseinket, hogy előre jelezze, mi történik velünk – ezáltal véd meg a veszélyes helyzetektől. Furcsa rendszer ez: ha eltaláljuk a jövőt, akkor úgy érezzük, jutalmat érdemlünk, ha viszont nem, idegesek leszünk. A Nobel-díjas Daniel Kahneman szerint ezek a negatív érzések kétszer olyan erősek, mint a pozitívak.

Ezt a rendszert viszont előnyünkre is lehet fordítani. Ha nem ismerjük a jövőt, elég magunk elé képzelnünk egy olyan potenciális végkifejletet, amit célként szeretnénk elérni. Innen vissza lehet fejteni az oda vezető utat, és olyan döntést lehet hozni, ami erre felé terel bennünket. Ha olyan vagy, mint Ashley egyik kliense, Amy, akkor egyszerű a dolgod: meg kell határoznod a karriercélod és minden cselekvést alárendelni neki. Nem a jövőt kell ismerned, hanem az irányt kell értened.

3. Fejlődni akarj, ne tökéletessé válni!

A jó döntéshozók nem ostorozzák magukat, amikor nem azt dobja a gép, amire számítottak. Bizonyos esetekben többször tévednek, mint ahányszor nem. Amikor már képes vagy arra, hogy egy rossz döntésből tanulj ahelyett, hogy belül kritizálod magad, elérted az igazi szabadságot. Elengedni a múlt hibáit és hagyni, hogy újakat kövess el – ezzel lépsz a jó döntéshozók útjára.

Ehhez fontos, hogy sose légy 100 százalékosan biztos a dolgodban. Nem vagy jövendőmondó (lásd 2-es pont), és ha elbízod magad, csalódni fogsz. Emlékszünk még Amye? Ashley szerint ezeket a gondolatokat követve jobb irányt vett a karrierje, még ha nem is lett tökéletes – hisz az elérhetetlen.

Fotó: Brooke Lark // Unsplash

Oszd meg!