Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Pasi Jormalainen // Unsplash

Olcsó, lapra szerelt házakat gyárt az IKEA, de ezeket is össze kell rakni

Nagy-Britanniában is terjeszkedne az IKEA lakásprogramja – írja a HVG.

A Boklok nevű projekt Svédországban, Norvégiában és Finnországban már bevált, ott 11 ezer lakást adtak át. A brit módi is hasonló lenne: olcsó, félkész házakból építenének lakótelepet.

Az ingatlanokat viszont a helyszínen kéne összerakni.

A program lényege, hogy az Egyesült Királyságot érintő lakhatási válságot, ha meg nem is oldja, de kezelhetőbbé tegye. A probléma gyökere, hogy az ingatlanárak annyira magasak, hogy azokat egy átlagos havi fizetésből képtelenség kigazdálkodni.

A Boklok-házak viszont olcsók, 25 éves jelzáloghitellel számolva egy átlagfizetés harmada lenne a törlesztőük. A tervek szerint Worthingben épül az első adag házikó, 2021 januárjában kezdik a munkát, a lakók már áprilisban költözhetnek.

A házak 30 százaléka szociális bérlakás lesz.

Kép: Pasi Jormalainen // Unsplash

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója