Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyolc csalhatatlan jel, hogy betelt a pohár, avagy innen tudod, ha egy alkalmazottad fel fog mondani

A legjobb munkahelyen is előfordul, hogy egy-egy alkalmazottnak elege lesz és a felmondást fontolgatja. Ilyenkor a főnökei még közbe tudnak lépni – de csak akkor van esélyük bármit is tenni, ha még időben felismerik a jeleket.

Ezt segíti elő a Business Insider nyolcpontos listája, ami felsorolja, mik jelezhetik előre, hogy valaki távozni készül.

1. Csökken a produktivitás

Árulkodó lehet, ha egy dolgozó látványosan lelassul. Különösen igaz ez, ha az illető korábban produktívabb, termékenyebb volt, azaz saját magához mérve kezd esni a mérce.

2. Magányos farkas lesz

Mikor egy alapvetően csapatjátékos munkatárs egyszerűen nem hajlandó együttműködni a többiekkel, az erős mutatója lehet, hogy távozni készül. Azért cselekszik így, mert tudja: nem sokáig lesz már együtt ezekkel az emberekkel, így szép lassan elkezdi leépíteni a kollégáihoz fűződő személyes kapcsolatait.

3. Csak a minimumot hozza

A keményen dolgozó munkatársak általában kilógnak a sorból. Amennyiben egy máskor kiemelt teljesítményt nyújtó alkalmazott egyszer csak eltűnik szem elől, az mutatja, hogy változott a status quo, és már csak a minimum elvárások érdeklik. Ez is jele annak, hogy fel akar mondani.

4. Nem érdekli a főnöke véleménye

Az apátia sok dologra utal, többek között arra, hogy az adott dolgozó már nem sokáig szeretne a cégnél maradni. Azok a beosztottak, akik hirtelen ellenségessé, nemtörődömmé válnak, talán azért tesznek így, mert tisztában vannak vele, hogy a mostani főnökük már nem sokáig lesz a fejük felett.

5. Nem vállal távoli határidőt

Mikor valaki tudja, hogy olyan projektbe kéne maximális erőforrásokat tolnia, aminek a végét már nem fogja látni, az illető hajlamos nemet mondani, vagy úgy keverni a lapjait, hogy ne kelljen túl mélyen elmerülnie a feladatba.

6. Túl negatív lesz

Ha van olyan munkatársad, aki általában jókedvű, vidám, de hirtelen pesszimista lesz, akinek a pohár mindig félig üres, ne hagyd szó nélkül a változást! A drasztikus személyiségváltozások bizony a felmondás előjelei lehetnek.

7. Kevésbé motivált, mint egykoron

A felmondást fontolgató dolgozók kevésbé érzik fontosnak, hogy időben és jól végezzék a munkájukat. Ha már nem érdekli őket az előléptetés és az eredményeik kiemelése, a hajtóerejük látványosan csökkenni kezd.

8. Összeszedetlen

Mindenkinek lehet rossz napja, ekkor pedig nehéz fókuszáltnak maradni. Azok a munkatársak viszont, akik már tudják, hogy nem maradnak sokáig, könnyebben vesztik el a fonalat, és nem is nagyon törik magukat azért, hogy összeszedettnek tűnjenek.

Kép: Icons8 Team // Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.