Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Eric Ward // Unsplash

Öt mód arra, hogy diákmunkásként se zsigerelhessenek ki

A nyári szünet közeledtével egyre többen készülnek arra, hogy diákként ideiglenes munkát vállaljanak. Bár a szándék dicséretes, nem árt az óvatosság – a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet az alábbi tippeket adja ennek elkerülésére.

1. Mindenképp legyen írásos szerződésed, mielőtt munkába állnál!

Ez alapozza meg a munka feltételeit és azt, hogy valóban megkapd a pénzed. A papír elhagyása egyébként illegális, de van munkaadó, akit ez annyira nem érdekel.

2. Figyelj rá, hogy a fizetésed ne essen a minimálbér alá!

Ez jelenleg bruttó 857 forint/óra, ha ez alatt ajánlanak, egyszerűen mondj nemet!

3. Tudd, mennyit dolgozol!

A túlmunka túlmutat a túlórafogalmán, ugyanis, ha egyszerre több helyen is dolgozol, akkor minden egyes munkávaltöltött órát össze kell adni.

Ha 18 év alatt vagy, akkor maximum 8 óra/napot dolgozhatsz, ez nem eshet a 22:00 – 06:00 közötti idősávba. Ebben az esetben a szünetekre is figyelni kell, mivel, ha négy és fél óránál többet kell dolgoznod az adott beosztásban, akkor legalább fél órás szünet jár neked.

Ha hat óránál hosszabb időtartamú a műszakod, akkor pedig legalább 45 perces a szüneted. Ha elmúltál 18 éves, akkor az általános szabályok vonatkoznak rád, tehát 12 óra/nap a legfelső határ, de még így sem dolgozhatsz többet az adott héten 48 óránál.

4. Válassz inspiráló munkát!

A nyári munka nemcsak zsebpénzszerzésre jó, hanem arra is, hogy még a suli befejezése előtt kiderítsd, mi érdekel és motivál pontosan. Sokan nem tudják, mit kezdjenek magukkal, ha vége a diákéveknek – neked már lehet egy kis előnyöd velük szemben.

5. Dolgozz iskolaszövetkezeten keresztül!

Ezek a szervezetek segíthetnek a jogorvoslásban, érdekérvényesítésben. Amennyiben úgy érzed, valami nem stimmel, hozzájuk lehet fordulni.

Kép: Eric Ward // Unsplash

Oszd meg!