Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amos Bar-Zeev / Unsplash

Nincs is annyira mehetnéke a fiatal munkavállalóknak, mint gondolnánk – legalábbis egy friss felmérés alapján

Gyakran halljuk a fiatal munkavállalókkal (közismertebb nevükön a kései Y és a Z generációval) kapcsolatban, hogy nehezen maradnak meg egy munkahelyen hosszabb ideig. Egy friss kutatás alapján azonban többségük éppúgy szeretne évekig ugyanazon a munkahelyen maradni, mint idősebb kollégáik.

Országos, reprezentatív kutatást végzett a Groupama Biztosító a magyarok munkahelyváltással kapcsolatos preferenciáiról: a kutatás eredményei alapján az átlag munkavállaló hosszabb ideig szeretne egy munkahelyen lehorgonyozni. A válaszadók 62 százaléka szerint jobb minél tovább, de legalább 5–10 évig ugyanazon a helyen dolgozni. Ezzel kapcsolatban nincs sok különbség a fiatalok és az idősebbek között, szinte ugyanekkora arányban (58 százalékban) maradnának a fiatal munkavállalók is.

A válaszadók a viszonylag rövidebb időn belüli váltást akkor tartják indokoltnak, ha a fizetés emelésére vagy előremenetelre nem látnak esélyt.

A magyarok közel fele nem szándékozik váltani a közeljövőben

A kérdőív rákérdezett a résztvevők közeljövővel kapcsolatos terveire is, a válaszok pedig alátámasztja a fentebb említett eredményeket:

a mai munkavállalók 47 százaléka egyáltalán nem tervez a közeljövőben munkahelyet váltani.

Ez alól kivételt képeznek a szellemi munkát végző vezetők, a legnagyobb arányban őket foglalkoztatja a váltás lehetősége. Minden harmadik vezető nyilatkozott arról, hogy jó eséllyel belátható időn belül otthagyja jelenlegi munkahelyét.

A kutatás rákérdezett arra is, milyen pszichológiai és egyéb tényezők gátolják meg a munkavállalókat a váltásban. Legerőteljesebben a közösséggel kapcsolatos kétségek azok, ami miatt nehezen képzeljük el, hogy otthagyjuk az állásunkat, a kutatásban részt vevők háromnegyedét az tartaná vissza a váltástól, hogy kívülről nem ítélhető meg egy munkahelyi közösség minősége.

Majdnem ugyanennyien jelölték meg gátló tényezőként, hogy nem szívesen válnának meg jelenlegi kollégáiktól. Vagyis a munkatársainkhoz való ragaszkodásunk egyértelmű visszatartó erő, amit érdemes a munkahelyeknek kihasználniuk. Hasonló visszatartó erővel hat a munkavállalókra a bizalmatlanság is, vagyis hogy később esetleg nem azt kapják, amit az interjún ígértek nekik. Ezek az aggályok mind a fiatalabb, mind az idősebb generációknál jelentős szerephez jutnak egy-egy döntés során, bár a változástól leginkább az 50–59-es korcsoport tart.

Ugyanakkor a fiatalok 57 százaléka is úgy nyilatkozott, hogy nem szereti a változást.

Mindezt persze elősegíti, ha az új munkahely megkönnyíti a beilleszkedést: a kutatás alapján 57 százalék preferálja, ha már a kezdetektől ellátják minden szükséges információval, de előkelő helyen szerepelt a rugalmas problémakezelés (49 százalék) és az egyéni igényekre való odafigyelés (37 százalék), illetve a fiatalabb korosztályok esetében a csapatépítőkön való beilleszkedés is.

A felmérést az NRC Piackutató 2019. augusztus 13. és 26. között készítette. Az 1000 fős válaszadói minta reprezentatív a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján.

Borítókép: Amos Bar-Zeev / Unsplash

 

"A nagy hivatások mindig kicsapnak a munkahely medréből."