Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Ezt csináld otthon, hogy ne csavarodj be!

Home office? Kényszerszabadság? Önkéntes karantén? Akármelyik miatt is maradjunk otthon, előbb-utóbb agyunkra mehet a házikészenlét, hisz család ide, felhalmozott vécépapírkészlet oda, az emberi elme nem arra született, hogy naphosszat a négy fal között kuksoljon. Még szerencse, hogy olyan csodás korban élünk, hogy van internet, vele pedig egy halom szolgáltatás, amit ideig-óráig ugyan, de ingyen is igénybe lehet venni. Mutatunk négy hathatós opciót, amivel elüthető a nem munkával és webkonferenciával töltött idő (ami remélhetőleg azért a nap 24 órájának csak kisebb részét veszi el).

Netflix és HBO Go

A két hazai streaming titán egyértelműen a szabadidőtöltés királya, múltkor még a szomszéd néni is arról mesélt nekem, hogy a tabletjén szinte csak keresztrejtvényt fejt és Netflixet néz. Ugyanakkor a viszonylag magas havidíj sokaknak riasztó lehet, az HBO Góért 1890, a Netflixért alsóhangon is 2490 forintot kell fizetni havonta. Igen ám, de csak akkor, ha a 7 illetve 30 napos próbaverzión túl is szeretnénk használni őket. Az első időszak ingyenes – oké, a kártyaadatainkat meg kell adnunk ahhoz, hogy működjön a varázs, de ezt követően tényleg rengeteg digitális néznivaló üti a markunk… vagy inkább a szemünk.

Thibault Penin // Unsplash

Az HBO Go magyarországi felhozatala tele van sorozatokkal, filmekkel, ezek mindegyike magyar szinkront és/vagy feliratot kapott (a most a platformra érkező sorozatepizódok már nem kaptak szinkront – épp a járvány miatt). Vannak olyan kuriózumok is, amiket csak ezen a platformon nézhetünk HD-minőségben, például a Disney filmjei, ideértve a Marvel-mozik nagy részét is (a Bosszúállók: Végjáték is elérhető, a napokban pedig a Pókember: Idegenben is bekerült a rostába).

A Netflix esetében bonyolultabb a helyzet. Ha magyar fiókot regisztrálunk, a tartalom nagyja nem lesz elérhető, amit viszont látunk, az mind kapott magyar feliratot vagy szinkront. Itt elsősorban a saját gyártású tartalmakra érdemes ráfeküdni, a tavaly megjelent Vaják tévésorozat például szerintem kiváló szórakozást nyújt. A Netflix előnye, hogy 30 napra a Prémium csomagot is kipróbálhatjuk, ami egyes műsorok esetében 4K-s felbontást és HDR-es képet jelent – ezek megfelelő tévékészüléken nézve kifejezetten látványos extrák a mezei Full HD, urambocsá standard felbontású tartalmak után.

Audible, vagy bármilyen hangoskönyv

Tudom-tudom, nem először jövök az Amazon Magyarországról is elérhető hangoskönyv-szolgáltatásával, de mit csináljak, ha egyszer ez az egyik legjobb dolog, amit itthon szinte senki sem használ? A dolog egyetlen hátulütője, hogy jórészt angol nyelvű hangoskönyvek közül lehet válogatni, akad még német és francia kötet is, de magyar véletlenül sem. Ugyanakkor ha ez valakinek nem akadály és szeret olvasni, esetleg csak hallgatni, ahogy más olvas helyette, akkor erősen ajánlott a regisztráció, ami – akárcsak a streamingszolgáltatók esetében – ingyenes próbaidőszakkal indul. Pontosabban egy kuponnal, amit beválthatunk a rendszer több ezer könyve közül egy kötetre. Mindegy, melyikre, mi döntünk, egy kupon = egy könyv. Ajánlott valami hosszút választani, hogy minél tovább ellegyünk vele.

Lena Kudryavtseva // Unsplash

És a legjobb csak most jön: bár a 14,95 dolláros havidíj fejében harmincnaponta kapunk egy kupont, amit újabb könyvre válthatunk be, a próbaidőszakban feloldott kötet akkor is a fiókunkban marad, ha nem fizetünk elő és lemondjuk a szolgáltatást. Jómagam öt éve használom az Audible-t, ez idő alatt két nagyobb szünetet tartottam, hogy utolérjem magam a felsrófolódott könyvekkel. Az első végén kellemes meglepetés ért: újraindult a próbaüzemmód, kaptam még egy bónuszkupont. Máig nem tudom, ez szándékos volt-e, vagy csak hibázott a rendszer, de az Amazon így is jól járt, mert újabb egy évig meghagytam az előfizetésem (most is épp szüneteltetem, de nemsokára vissza kell térjek, mert kifogyok a könyvekből).

Aki magyar alternatívára vágyik sem kell, hogy csüggedjen, mert több lehetősége is van. Venni több áruházban és kiadónál is lehet magyar hangoskönyveket, aki viszont nem szeretne költeni, annak a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményét ajánlom. Itt nemcsak hangoskönyvek vannak, hanem beszkennelt kötetek is, de akár hallgatni is lehet olyan klasszikusokat, mint Jókai, Rejtő, Petőfi, Mikszáth, vagy akár Zsoldos.

Múzeumok

Nincs is jobb, mint karantén idején múzeumba menni. Na nem fizikai értelemben, hanem – természetesen – virtuálisan. Manapság az összes nagyobb múzeum kínál ingyenes virtuális tárlatokat, többek közt a Magyar Nemzeti Múzeum is. Kicsit ugyan nyögvenyelős a naviágció, de még mindig barátibb, mint a világ egyik legelismertebb múzeuma, a párizsi Louvre Adobe Flash-re épült túrái. Funkciójukat persze ezek is betöltik, noha a Google megoldásával nem kelhetnek versenye. Az egyszerűen csak Google Arts & Culture-nek nevezett rendszer döbbenetes fotókon mutatja be a világ legszebb épületeit, kiállításait, leleteit. Bejárnád a Tower Bridge-et? Semmi akadálya. Tanulnál valamit a minden bizonnyal sokáig nem látogatható milánói székesegyházról? Csak tessék.

Zach Dyson // Unsplash

Múzeumok nevére, művészekre is rákereshetünk, a kiállítási tárgyakat pedig a zoomolás funkciónak hála egészen közelről is vizslathatjuk. Bár a leírások angolul vannak, a Google beépített fordítója egész jó munkát végez a szándékosan nem túlbonyolított magyarázatok lefordításában. És ha már ismét az angol nyelvnél járunk, érdemes csekkolni az izi.Travel oldalát is, ahol több mint tízezer ingyenes hanganyag várja azokat, akik messzi helyek titkaira kíváncsiak, esetleg virtuális sétákat tennének, mondjuk, a Harvard történelmi campusán, vagy akár Athénban. Ezen az oldalon egyébként sokféle nyelven találunk tartalmakat, többek között magyarul is, érdemes hát hosszasan böngészni és csodálkozni. Bár a túrákhoz fotók is járnak, haladók a Google képeit vegyíthetik az izi.Travel magyarázatával.

Videójátékok

Igen, kibújt a szög a zsákból, a gamer újságíró megint virtuális erőszakra buzdít az internetes csatatereken. Pedig most aztán van mivel játszani. Már csak két nap, és megjelenik az év egyik legvártabb játékának tartott Doom Eternal (cikk is várható), jövő héten pedig megjelenik a Half-Life: Alyx, ami a PC-s VR-sisakok tulajdonosainak okoz majd sok örömöt (vagy épp fejfájást és szédülést, kiderül). Ezek persze drága játékok, de semmi gáz, vannak ingyenes darabok is: az elsősorban régi játékok modern gépeken is futó változatait árúsító GOG.com 27 darab klasszikust tett ingyenessé a koronavírus miatt.

A többségük viszonylag kezdetleges program a számítógépes hőskorból, hármat azonban kiemelnék. A Gwent a Witcher-játékok (magyarul Vaják) farvizén evező kártyás program, ami a reflexek helyett elsősorban az agyunkat mozgatja meg. Aki inkább pixelvérbe fojtaná a bezártság okozta frusztrációt, a Shadow Warrior Classickal tegyen egy próbát – figyelem, a 3D Realms által fejlesztett régi lövölde nemcsak brutális, de roppant nehéz is (a PC Gurura anno írtam róla cikket, akit érdekel, itt olvashatja el). Végül a Tyrian 2000-et emelném ki, ami egy klasszikus, felülnézetes shoot-em-up: egy kis űrhajót irányítva kell szétlőni a velünk szemberepülő többi ellenséges gépet. Egy gépen akár ketten is játszhatnak vele, de figyelmeztetek mindenkit, hogy a lila fegyverfejlesztő gömbökért vívott baráti rivalizálás könnyen ellenségeskedésbe, válásba, örök haragszomrádba vagy a karanténzóna területi szétválasztásába csaphat – tapasztalatból beszélek, egy gyermekkori barátságom annak idején kis híján a játék áldozata lett. (Innét is bocs, Ádi, de nagyon kellett az a kimaxolt sugárágyú.)

Ezen felül is akadnak persze ingyenes játékok. Érdemes szétnézni a Steam ide vágó kínálatában, vagy akár a Battle.neten, ahol épp milliók játsszák a legújabb Call of Duty ingyenes változatát. A Warzone című mód letöltéséhez cirka 100 giga szabad hely kell, de ha lecsorgott, egy gyors regisztrációt követően minden idők talán legkiforottabb battle royale-játékában ugorhatunk fejest. Legfeljebb 150 játékossal küzdhetünk a túlélésért egy folyamatosan zsugorodó körben, egyedül vagy két barátunk társaságában. Aki ráunt a bugokban fuldokló Playerunknown’s Battlegroundra vagy a látványosan fiatalabb korosztálynak szánt Fortnite-ra, nosza, tegyen egy próbát a Warzone-nal, nem fogja megbánni.

Természetesen vannak még egyéb lehetőségek, például társasozás, beszélgetés, klasszikus értelemben vett olvasás. Lényeg, hogy ne engedjünk az otthonlét nyomásának, és ha tudjuk, foglaljuk el magunkat.

Kép: niklas_hamann // Unsplash

Frissítés: a cikk eredeti változatában azt írtam, az HBO Go 1990 Ft és 30 napos a próbaidő. Valójában 1890 Ft és 7 nap, elnézést az érintettektől.


 

A bizalom az a nyersanyag, amelyből a pénz minden formáját verik.