Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nemzetközi ötletversenyt hirdettek Budapesten a vízválság megelőzésére

Innovációs ötletversenyt hirdet a Design Terminal és az Áder János-féle Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a vízválság megelőzéséért.

Aquathon: Találd ki, hogyan takarékoskodjunk a vízzel!​ (,,Aquathon: Find a solution to save water!”)  címmel indít nemzetközi innovációs ötletversenyt a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (Áder János köztársasági elnök alapítványa) és a Design Terminal (DT) – tudtuk meg a szervezőktől. A versenyre 2020. március 1-ig várják azoknak a startupoknak, egyetemi-, főiskolai hallgatóknak és pályakezdőknek a jelentkezését, akik a nemzetközi piacon is értékesíthető megoldást kínálnak a felelős vízhasználat széleskörű elterjesztéséért.

Mint a Forbesnak eljuttatott közleményükben írják, napjainkban körülbelül 2,5 milliárd ember él vízhiányos régiókban, az évszázad felére a világ lakosságának több mint a fele fog a vízhiány problémájával valamilyen módon szembesülni. Ehhez a tendenciához társul a növekvő urbanizáció, 2050-re a világ lakosságának 2/3-a fog városokban élni, ami eddig példátlan méretű igényt támaszt a megbízható és biztonságos vízellátás felé.

Böszörmény-Nagy Gergely (képünkön), a Design Terminal vezetője a kezdeményezés kapcsán elmondta: ,,Magyarország látszólag szerencsés, mert a különböző környezeti válsághelyzetekről legtöbbször csak a híradásokból hallunk. A globális kihívások, köztük a vízhiány azonban a mi életünket sem hagyják érintetlenül. Vízkészletünk különleges érték, felelősek vagyunk érte, hogy megőrizzük a jövő generációi számára.”

Advertisement

Azok a startupok, egyetemi-, főiskolai hallgatók és pályakezdők, akik szeretnének maguk is tenni a mindennapos vízpazarlás megfékezéséért, egy 24 órás ötletverseny keretében bizonyíthatnak. A jelentkezőknek kihívásként a mindennapi vízpazarlás megakadályozására kell valamilyen digitális megoldást hozniuk, amellyel jelentős mértékben növelhető lakossági szinten egyéni vízhasználatunk hatékonysága. A jelentkezésnek nem feltétele a vízgazdálkodás területén szerzett előképzettség,

bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja megoldást kínál a kihívásban megfogalmazott problémára.

Ötleteiket a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik, majd a verseny végén kell prezentálniuk azokat egy hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri előtt. A 24 órás hackathon alatt a csapattagok egy rendkívül intenzív, gyors fejlesztési folyamat részeseivé válnak, megoldásuk kidolgozásához tematikus workshopok, mentorok és szakértők állnak a versenyzők rendelkezésére. Az első három helyezett értékes nyereményekkel folytathatja ötlete megvalósítását.

Az eseményre 2020. március 1-ig várják a jelentkezést az esemény honlapján. Kimondott cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások a későbbiekben megvalósításra kerüljenek.

A versenyt 2020. március 26-27. között rendezik meg.

Borítókép: Böszörményi-Nagy Gergely // Fotó: Orbital Strangers

 

Az érdem azé, aki elkezdi, akkor is, ha az, aki folytatja, jobban csinálja.