Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem elég okosnak lenni, okosnak is kell látszani. 10 tippel segítünk

Az IQ-szint korán kialakul a fejlődés során, és nem biztos, hogy tudsz rajta változtatni. Azon viszont garantáltan tudsz, hogy az emberek mennyire látnak intelligensnek. És ugye a látszat az már fél siker.

Kutatások már bebizonyították, hogy az intelligencia csak 20 százalékban felelős azért, ahogyan az életedet alakítod, írja Travis Bradberry, az amerikai Forbes szerzője, az Érzelmi intelligencia című bestseller könyv szerzője, és a TalentSmart társalapítója. A maradék 80 százalék az érzelmi intelligenciával (EQ) áll kapcsolatban. Más kutatások szerint, amelyeket Bradberry idéz, a munkahelyen kimagaslóan teljesítők körében 90 százalék a magas EQ-val rendelkezők aránya, és éves összehasonlításban a fejlett érzelmi intelligenciával felvértezett emberek jobban keresnek átlagos kollégáiknál.

Az EQ alapja az öntudatosság, ami nemcsak arról szól, hogy tudod, ki vagy te, hanem hogy azt is tudod, hogyan látnak téged mások. Az öntudatos emberek a befolyásolás mesterei, és minden szituációban otthonosan mozognak.

A genetikán ugyan nem lehet változtatni, de azért vannak már tudományosan is bizonyított módjai annak, hogy te is intelligensebbnek tűnj, és hatékonyabban befolyásolj másokat.

1. Hagyd azt az italt!

És nem csak azért, mert az alkohol hatására könnyebben csinálhatsz hülyeségeket. A Michigan és a Pennsylvania Egyetem kutatási eredményei szerint már pusztán amiatt is lenézhetnek embertársaid, mert egy itallal a kezedben állsz (nem mintha megállapítható lenne, hogy a kevésbé intelligens emberek gyakrabban fogyasztanak alkoholt). Gondolj erre akkor is, amikor egy fontos esti megbeszélésen fel akarsz vágni azzal, hogy jó bort rendelsz a vacsorához.

2. Használj rövidítést!

Mármint a nevedben. John F. Kennedy. Franklin D. Roosevelt. Állítólag az ilyesmi miatt is okosabbnak vélik az emberek egymást, sőt a jó teljesítményt és a magasabb szociális státuszt is automatikusan a névhez képzelik.
Egy kapcsolódó tesztben Einstein relativitáselméletét olvastatták a résztvevőkkel, de az írás a különböző csoportokban David Clark, David F. Clark, David F. P. Clark, vagy David F. P. R. Clark szerzői névvel illették. Miután az olvasóknak értékelniük kellett az írást, kitalálhatod, melyik kamuszerző kapta a legtöbb pontot. Persze, hogy David F. P. R. Clark.

3. Készíts grafikonokat!

Nem kell, hogy bonyolult legyen, elég, ha pontos. Kutatások szerint egy dokumentumot 29 százalékkal többen gondolnak hitelesnek pusztán attól, hogy van benne egy grafikon, összehasonlítva azonos szöveggel grafikon nélkül.

4. Higgy magadban!

Mit ér az ész, ha nem tudod megmutatni? Ehhez viszont önbizalom kell. Kutatások szerint ha hiszel magadban, az már önmagában is javítja a szellemi teljesítményedet – ha kételkedsz, az viszont rontja. Ha saját magadban kételkedsz, azt mások is azonnal észreveszik, és így aztán ők sem fogják elhinni rólad, hogy képes és alkalmas vagy adott feladat elvégzésére.

https://forbes.hu/legyel-jobb/az-onbizalom-mindennek-az-alapja-de-mi-az-onbizalom-alapja-mutatjuk/

5. Írj egyszerűen!

Került a barokk körmondatokat, a túlgondolt mondatokat, a fellengzős szavakat, az olyan szavakat, amelyekkel legfeljebb lexikonokban találkozni. Egyrészt a valódi intelligencia magáért beszél, nem kell vele villogni, másrészt nincs annál kínosabb, mintha véletlenül nem megfelelően használsz egy kifejezést. Szóval ha okosnak akarsz tűnni, hagyd abba a szótárak tanulmányozását, és egyszerűen csak kommunikálj hatékonyan.

6. Beszélj érthetően!

Beszédtrénerek szerint, ha két ember ugyanazt mondja, azt fogja intelligensebbnek gondolni a hallgatóság, amelyik kifejezőbben, érthetőbben és határozottabban beszélt. Változtasd a hangerőd, a beszéded sebességét, játssz a hangsúlyokkal.

7. Nézz a szemükbe!

Persze alapból is mindig úgy kellene beszélgetni, nem igaz? Ha eddig nem figyeltél erre, akkor most, hogy tudod, hogy ez által is okosabbnak tűnhetsz, ne felejtsd el többé.

8. Hordj szemüveget!

Neked is mondta anno anyukád, hogy bánj kedvesen a nerdökkel, mert egy nap nekik fogsz dolgozni? Klisé, de kutatások is igazolták, hogy a szemüveges embereket (különösen, ha vastag keretes szemüveget hordanak) okosabbnak gondoljuk. Szóval érdemes otthon hagynod a kontaktlencséidet, legalább az előmeneteled szempontjából fontos napokon.

9. Tartsd a lépést!

Mármint képletesen. A Bostoni Egyetem arra jutott, hogy jellemzően intelligensebbnek gondoljuk azokat, akik ugyanolyan sebességgel működnek az életben, mint mindenki más.

10. Öltözz sikerhez!

Nyilván tudod, hogy az, amit viselsz, befolyásolja mások rólad alkotott véleményét. A jól öltözöttség okosnak láttat, az alulöltözöttség viszont gyakran ostobának. Jellemző, hogy minél több a szabad bőrfelület valakin, annál ostobábbnak gondolják mások, de legalábbis sokkal inkább a testére koncentrálnak, mint az eszére.
Egy kutatás szerint ráadásul, ha a munkádhoz fehér köpenyt viselsz, akkor jobban teljesítesz a koncentrációt és intelligenciát igénylő feladatokban.

https://forbes.hu/legyel-jobb/csak-semmi-aggodalmaskodas-101-dolog-amit-az-igazan-sikeres-emberek-soha-nem-csinalnak/

Oszd meg!