A Forbes-címlapos, aki Trumppal szelfizik

Kapitány István a Forbes címlapján mosolyog. Kapitány István a Fehér Házban, Trumppal szelfizik (és mosolyog). De kicsoda Kapitány István? Annak ellenére, hogy aligha van nála magasabb pozícióban dolgozó magyar menedzser […]

Bővebben

Nem (csak) az számít, amit mondasz – 3 tipp a sikeres tárgyaláshoz

Egy sikeres tárgyalás nagyban függ a tárgyaló kommunikációs képességeitől, legyenek azok verbálisak vagy nonverbálisak.

A többség sokszor a tárgyalás szóbeli részére készül fel, pedig a nonverbális előkészületek ugyanolyan fontosak. Egy tárgyalás során egyaránt figyelni kell a megjelenésre, a testtartásra, a mimikára, hiszen ezek is nagyban befolyásolhatják a tárgyalás menetét és sikerességét.

Rhonda Moret, a nők fejlesztésére fókuszáló Elevate For Her platform alapítója pár tippet elárult az amerikai Forbes-nak azzal kapcsolatban, hogyan fejleszthetjük a nonverbális kommunikációnkat egy tárgyalás során.

Erős kézfogás

A kézfogás sok mindent elárul az emberről, ez határozza meg az első benyomást. Rhonda szerint a jó kézfogás során tökéletesen szemben helyezkedjünk el a tárgyalópartnerünkkel, tartsuk a szemkontaktust és magabiztosan rázzunk kezet.

Figyelj a testbeszédre

Amikor tárgyalunk valakivel és karjaink nyitott pozícióban helyezkednek el, akkor a tárgyalófél feltételezheti, hogy szimpátiát táplálunk irányába. Ha azonban karjaink keresztben pihennek a mellkasunkon, a partnerünk úgy érezheti, hogy negatívan, elutasítóan állunk hozzá. Rhonda tanácsa az, hogy legyünk tudatában azoknak az apró, de annál fontosabb testbeszéd technikáknak, melyek nagyban befolyásolhatják, milyennek lát minket a tárgyalópartner.

Jelöld ki a területedet

Tanulmányok kimutatták, hogy a kevésbé magabiztos emberek szeretik minimalizálni az általuk elfoglalt helyet (például mindent egy helyre pakolnak). Rhonda szerint az üzleti életben a nagyobb hely használta magabiztosságot sugall. A következő tárgyalásodra, hozd el a dokumentumokat, a referenciaanyagaidat, a kutatásaidat és pakold szét ezeket, mert ezzel is a határozottságodat mutatod.

Olvasd el Legyél jobb rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő